Witajcie po przerwie!
Miałam ostatnio taki czas, że musiałam odpocząć od internetowej aktywności ale wraz z pierwszym porządnym śniegiem powróciły chęci i przyjemność z tworzenia :)
Zapraszam zatem na kolejną odsłonę wykorzystania zakwasu chlebowego, tym razem pod postacią ekspresowych i przepysznie chrupiąchych krakersów!
Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, jakieś 3 tygodnie temu, stały się jedną z moich ulubionych przekąsek i od teraz przyrządzam je regularnie.
Idealne do deski serów, hummusów i dipów, a także jako samodzielne chrupadełko, które umili zimowe wieczory pod kocem :)
Ich zapach wypełnia całą kuchnię, a chrupnięcie będzie słychać po drugiej strony ulicy.
Jeżeli nie chcecie wyrzucać pozostałego zakwasu, serdecznie zachęcam do wykorzystania go właśnie do tych krakersów, którym niezwykle ciężko się oprzeć i które mogą być również pysznym i ciekawym dodatkiem do świątecznego upominku :)
A jeśli jesteście ciekawi, jak jeszcze wykorzystać pozostały zakwas, koniecznie sprawdźcie przepis na najbardziej puszyste pankejki na zakwasie!
Krakersy na zakwasie
Potrzebujesz:
- 1 szklanka aktywnego zakwasu
- 1 szklanka mąki pszennej + do posypania
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli lub czosnku
- 1/3 łyżeczki soli + do posypania
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1. W misce połącz zakwas z mąką i przyprawami oraz masłem - zagnieć całość na jednolite ciasto.
- 1 cup of discard active sourdough
- 1 cup wheat flour + for sprinkling
- 2 tablespoons of inactive yeast flakes
- 1/3 teaspoon of black pepper
- 1/2 teaspoon granulated onion or garlic
- 1/3 tsp salt + for sprinkling
- 50 g of soft butter
- 3 tablespoons of oil or olive oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz