poniedziałek, 12 grudnia 2022

Ekspresowe krakersy na zakwasie

Witajcie po przerwie!
Miałam ostatnio taki czas, że musiałam odpocząć od internetowej aktywności ale wraz z pierwszym porządnym śniegiem powróciły chęci i przyjemność z tworzenia :)
Zapraszam zatem na kolejną odsłonę wykorzystania zakwasu chlebowego, tym razem pod postacią ekspresowych i przepysznie chrupiąchych krakersów!
Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, jakieś 3 tygodnie temu, stały się jedną z moich ulubionych przekąsek i od teraz przyrządzam je regularnie.
Idealne do deski serów, hummusów i dipów, a także jako samodzielne chrupadełko, które umili zimowe wieczory pod kocem :)
Ich zapach wypełnia całą kuchnię, a chrupnięcie będzie słychać po drugiej strony ulicy.
Jeżeli nie chcecie wyrzucać pozostałego zakwasu, serdecznie zachęcam do wykorzystania go właśnie do tych krakersów, którym niezwykle ciężko się oprzeć i które mogą być również pysznym i ciekawym dodatkiem do świątecznego upominku :)
A jeśli jesteście ciekawi, jak jeszcze wykorzystać pozostały zakwas, koniecznie sprawdźcie przepis na najbardziej puszyste pankejki na zakwasie!
















Krakersy na zakwasie
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 1 szklanka mąki pszennej + do posypania
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli lub czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli + do posypania
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz zakwas z mąką i przyprawami oraz masłem - zagnieć całość na jednolite ciasto.
2. Oprósz miskę mąką, włóż ciasto, przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum 1h do 48h.
3. Na blacie rozłóż papier do pieczenia wielkości blachy, oprósz go mąką i wyłóż schłodzone ciasto na krakersy. Oprósz mąka ciasto z wierzchu.
4. Rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij krakersy przy pomocy radełka, noża do pizzy lub zwykłego noża - wystarczy, że zrobisz nacięcia, nie trzeba separować pojedynczych krakersów.
5. Skrop całość olejem, rozprowadź równomiernie, następnie oprósz solą.
6. Przełóż papier z krakersami na blachę i piecz w 200*C przez 15-20min do złotego koloru.

Smacznego!







































Discard Sourdough crackers
Ingredients:
  • 1 cup of discard active sourdough
  • 1 cup wheat flour + for sprinkling
  • 2 tablespoons of inactive yeast flakes
  • 1/3 teaspoon of black pepper
  • 1/2 teaspoon granulated onion or garlic
  • 1/3 tsp salt + for sprinkling
  • 50 g of soft butter
  • 3 tablespoons of oil or olive oil
Method:
1. In a bowl, combine sourdough with flour, spices and butter - knead the whole thing into a uniform dough.
2. Dust the bowl with flour, put the dough in, cover with foil and leave in the fridge for a minimum of 1 hour, up to 48 hours.
3. Spread baking paper the size of a baking sheet on a work surface, dust it with flour and put the cooled dough on. Sprinkle flour on top of the dough.
4. Roll out to a thickness of 2-3 mm and cut the crackers with a knurl, pizza cutter or a regular knife - just make the cuts, no need to separate individual crackers.
5. Drizzle the whole thing with oil, spread it evenly, then sprinkle with salt.
6. Put the paper with crackers on a baking sheet and bake at 200*C for 15-20 minutes until golden.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...