grudnia 10, 2022

Witamina B2

Witaminy z grupy B to zbiór związków chemicznych, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie za stan naszego zdrowia psychicznego. Łagodzą one napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój czy poprawiają sprawność intelektualną.

W skład tej grupy wchodzą witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna lub witamina PP), witamina B5 (kwas pantotenowy), witamina B6 (pirydoksyna), witamina B7 (biotyna), witamina B9 (kwas foliowy) oraz witamina B12 (kobalamina).


Witamina B2 - co to jest?

Witamina B2, znana także jako ryboflawina, po raz pierwszy została udokumentowana pod koniec XIX wieku jako żółty pigment znajdujący się w mleku. Jest szczególnie wrażliwa na pH środowiska oraz działanie promieni słonecznych. dlatego zawierające ją produkty powinniśmy przechowywać w ciemnych opakowaniach. Z drugiej strony wykazuje ona sporą odporność na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu nie dochodzi do dużych strat podczas gotowania, choć trzeba pamiętać, aby produkty gotować w małej ilości wody, aby nie doszło do wypłukania witaminy.

Podobnie jak inne związki z tej grupy witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie, dzięki czemu ryzyko jej przedawkowania jest znikome, jednocześnie jednak zapotrzebowanie na nią musimy zaspokajać na bieżąco, ponieważ nie jesteśmy w stanie zmagazynować jej zapasów.

Źródła witaminy B2

Bogatym źródłem ryboflawiny jest przede wszystkim mięso, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe, jednak do głównych źródeł tej witaminy w naszej diecie należą mleko i przetwory mleczne, jaja oraz zielone części warzyw. Poza tym znajdziemy ją także w drożdżach, grzybach, łososiu, makreli, małżach, migdałach, nasionach dyni, sezamu oraz słonecznika, pstrągu czy orzechach włoskich.


Znaczenie witaminy B2

Witamina B2 jest niezbędna do funkcjonowania naszych poszczególnych narządów, jak i organizmu jako całości.

Ryboflawina bierze udział w przemianach aminokwasów i lipidów - katalizuje przemiany aminokwasów w inne aminokwasy, węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasz organizm jest w stanie magazynować energię. Dodatkowo wzmacnia działanie insuliny.

Wraz z witaminą A wpływa na błony śluzowe, drogi oddechowe, nabłonek naczyń krwionośnych i skóry oraz śluzówkę przewodu pokarmowego.

Witamina B2 bierze udział w powstawaniu enzymów, hemoglobiny oraz hormonów tkankowych regulujących m.in. ciśnienie krwi, pracę serca czy skurcze mięśni. Poprzez wpływ na wytwarzanie neuroprzekaźników, takich jak dopamina czy serotonina, zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ponadto ryboflawina odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego oka - uczestniczy w transporcie tlenu w soczewce oraz wspomaga ochronę przed rozwojem zaćmy.

Niedobór witaminy B2

Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę dotyczy przede wszystkim okresu intensywnego wzrostu, ciąży oraz laktacji. Więcej tej witaminy potrzebujemy także przy dużym wysiłku fizycznym i stresie.

Objawy niedoboru witaminy B2 nie są typowe. Najczęściej obserwuje się zmiany w narządzie wzroku (łzawienie, pieczenie lub zaczerwienienie oczu, pogorszenie ostrości wzroku, uczucie pisaku pod powiekami), układzie nerwowym oraz niedokrwistość.

Często obserwuje się objawy skórne lub związane z błonami śluzowymi, np. łuszczenie się skóry, głównie w okolicach czoła, nosa, ust i uszu, pękające wargi, zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa. Poza tym hipowitaminozie może towarzyszyć także bezsenność, osłabiona koncentracja, wypadanie włosów, zaburzenia oddychania czy zawroty głowy.

Nadmiar witaminy B2

Przedawkowanie tiaminy jest bardzo mało prawdopodobne - dzięki temu, że jest rozpuszczalna w wodzie jeśli spożyjemy jej nadmiar po prostu wydalimy go z moczem. Jednak długotrwałe przyjmowanie wysokich dawek witaminy B2 może skutkować nudnościami i wymiotami.

Przed rozpoczęciem potencjalnej suplementacji pamiętajcie, aby wykonać badania i poprosić o konsultację lekarza, nie zawsze jest ona bowiem potrzebna, a suplementacja "na wszelkie wypadek" zamiast pomóc może nam zaszkodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger