Świąteczne pierogi z makiem

Świąteczne pierogi z makiem

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów, ale nie każdy lubi te z kapustą i grzybami, dla nich przygotowałam świąteczne pierogi z makiem. Mak musi się pojawić podczas gwiazdkowej kolacji – w cieście (makowcu), w kutii, w makiełkach (makówce) czy jako kluski z makiem. Ja proponuję pierogi z makiem, które zarówno wpasowują się w smak moich najbliższych, jak i w wigilijną tradycję podawania makowych delikatesów. Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w wieczór wigilijny zapewniał szczęście biesiadującym. Mak także jest symbolem urodzaju, obfitości i płodności – pewnie dlatego, że sam ma ogromny „przyrost naturalny” – z 10 g zasianych nasion można zebrać od 8 do 10 kg ziaren! Makówka – to także symbol domu, jednoczącego wszystkich domowników, szczególnie istotny w odniesieniu do Świąt Bożego Narodzenia.

 

 

Porcja na ok. 28 pierogów (ilość zależy od wielkości pierogów)

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody

 

Masa makowa:

  • 100 ml mleka
  • 50 g miodu
  • 25 g masła
  • 40 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich (łuskanych)
  • 100 g mielonego maku
  • kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów (lub aromat)
  • białko z 1 jajka

 

Omasta:

  • 1 łyżka klarowanego masła (może być także surowe)
  • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać mąkę, dodać gorącą i zimną wodę, zamieszać, przykryć talerzem, odstawić na 15 minut.

 

 

W tym czasie przygotować farsz. Orzechy włoskie posiekać.

 

 

Do mleka dodać miód, masło, posiekane orzechy i rodzynki, powoli zagotować.

 

 

Dodać mielony mak oraz ekstrakt z migdałów (lub aromat), zamieszać, przykryć pokrywką, podgrzewać na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

 

 

Ciasto zagnieść na gładko i z powrotem przełożyć do miski i przykryć, odstawić jeszcze na 10 minut.

 

 

Białko ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy makowej dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać ją z makiem.

 

 

Z ciasta wałkować cienkie placki, podsypując delikatnie mąką (nie przesadzić z mąką, bo ciasto będzie twarde). Wykrawać krążki przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów (ja takiej używam).

 

 

Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu. Pierogi zakleić.

 

 

W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.

 

 

Na patelni roztopić klarowane masło, dodać posiekaną skórkę pomarańczową chwilę smażyć.

 

 

Świąteczne pierogi z makiem podawać gorące, okraszone masłem ze skórą pomarańczową, do pierogów idealnie pasuje wigilijny kompot z suszonych owoców.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *