Muffiny bananowe

Puszyste, delikatne i niezwykle smaczne muffinki bananowe z warstwą posiekanych orzeszków na wierzchu. Ich smak wręcz uzależnia 🙂

Baaaardzo nam smakowały.

Takie muffinki to fajna opcja na słodkości, gdy mamy ochotę na małe co nieco 🙂

  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 banany (około 170 g)
  • garść/dwie posiekanych orzechów (u mnie laskowe)

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z cukrem trzcinowym.

W osobnym naczyniu umieszczamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz rozgniecione banany, mieszamy.

Składniki mokre wlewamy do naczynia ze składnikami suchymi, mieszamy łyżką do połączenia.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto (u mnie nieco ciasta zostało). Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Inspiracja – https://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffiny-bananowe