Ciasto Cassis

Ciasto Cassis

Dziś mam dla was kolejne bardzo ciekawe ciasto o nazwie Cassis, które składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy dżemu porzeczkowego z dodatkiem likieru Cassis, puszystego kremu śmietankowego oraz chrupiącej czekoladowej bezy. Całość prezentuje się naprawdę smakowicie i tak też smakuje.



Przepis na ciasto Cassis nie jest skomplikowany, jednak wymaga trochę uwagi i pracy, dlatego świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta, czy inne ważne uroczystości. Ciasto w smaku nie jest ani za słodkie ani zbyt kwaśne, dla mnie wręcz idealne. Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych smaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto Cassis!

CIASTO CASSIS PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 50 g czekolady deserowej
  • 140 g cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Beza

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 3/4 słoika dżemu porzeczkowego + 2 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka.
  • W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z kakaem oraz startą na tarce czekoladą. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez 40 minut, funkcja grzania góra-dół.

Beza

  • Do misy miksera wlać 4 białka i dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się szklista.
  • W osobym naczyniu wymieszać kakao z mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitych białek i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
  • Na papierze do pieczenia odrysować blaszkę o wymiarach 24×24 cm i rozłożyć w tym obszarze masę.
  • Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C (grzanie góra-dół) na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni, włączyć funkcję termoobiegu i suszyć bezę przez kolejne 30 minut.
  • Wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Masa śmietankowa

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać śmietan-fix.

Składanie ciasta

  • Przestygnięty biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym wymieszanym z likierem Cassis. Następnie wyłożyć masę śmietankową. Całość przykryć bezą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Ciasto Cassis przepis
przepis na ciasto cassis


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziesięć − 9 =