Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KAPUŚNIAK

kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty.



Kapuśniak 


Kapuśniak z kiszonej kapusty to klasyczna potrawa, która cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój wyrazisty smak. Jest to gęsta i aromatyczna zupa, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty, mięsa, ziemniaków oraz przypraw. Kapuśniak jest doskonałym przykładem potrawy, która rozgrzewa w chłodniejsze dni i smakuje wyjątkowo, zwłaszcza gdy podaje się go z tradycyjnymi dodatkami. 

Pyszny kapuśniak z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni.

  • Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad.
  • Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną.
  • Prosty i wypróbowany przepis.

Kapuśniak 


     Najlepszy przepis na kapuśniak, pyszny o głębokim smaku mięsa i warzyw. Kapuśniak z tego przepisu jest pełen smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej.  Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich domowników.


Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku:

  • około 300g włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera i biała część pora)
  • 400g żeberek wieprzowych
  • 500g kiszonej kapusty
  • 10g suszonych grzybów leśnych
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g słoniny pokrojonej w kostkę
  • 500g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • około 1/2 szklanki grochu łuskanego połówki (namoczyć wcześniej w chłodnej wodzie)
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe (opcjonalnie)
  • około 1,5-2 litry wody
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku


Kapuśniak przepis

Krok 1.

  • Włoszczyznę, żeberka i grzyby oczyścić, opłukać, wlać około 1,5-2 litry wody, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, sól i  ugotować wywar. Wyjąć mięso, grzybki oraz warzywa. Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości, warzywa pokroić w kostkę.
Krok 2.
  • W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć i drobniej posiekać. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją opłukać wodą. Następnie włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować bez przykrycia do miękkości.
Krok 3.
  •  Do przecedzonego rosołu dodać namoczony wcześniej i osączony z wody groch - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż będą miękkie. Włożyć ugotowaną kapustę, w razie konieczności dodać wodę z gotowania kapusty.
  • Pokrojoną w kostkę słoninę oraz cebulę podsmażyć na rumiano i dodać do kapuśniaku, zagotować.
  • Wrzucić pokrojone w paseczki grzyby, mięso z żeberek, warzywa z rosołu, doprawić zupę czosnkiem roztartym z solą, mielonym pieprzem oraz ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty dla odpowiedniego zakwaszenia. 

Zupa kapuśniak to klasyka polskiej kuchni, która rozgrzewa i smakuje wyjątkowo w chłodne dni. Ten tradycyjny przepis jest ukoronowaniem prostoty i smaku, wypełniony aromatem kiszonej kapusty, mięsa wieprzowego i przypraw.

Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:

Przepis zaktualizowany.

2 komentarze:

  1. Już od dłuższego czasu chodzi za mną wielka ochota na kapuśniak. Już wiem, co dzisiaj ugotuję. Mam nadzieję, że mi się uda, bo nie jestem za dobry w kuchni, ale ten przepis wydaje mi się łatwy i jest w dodatku dobrze opisany. Dziękuję za niego! :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger