Strucla makowa

Powoli zbliżamy się do najpiękniejszych dni w roku czyli Świąt Bożego Narodzenia. Postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów na świąteczne dania. Może zrobię Wam smaka i będziecie mieli ochotę któryś z nich wypróbować. Dzisiaj jest to pyszna strucla po brzegi wypełniona nadzieniem makowym :)

Składniki:

ciasto

- 500 g mąki pszennej

- 50 g drożdży

- 3/4 szklanki mleka

- 100 g masła

- 100 g cukru

- 4 żółtka

- skórka z cytryny

nadzienie

- 400 g maku podwójnie zmielonego

- 200 g cukru

- 50 g masła

- 3 łyżki miodu

- 200 g posiekanych bakalii i orzechów

- 2 jajka


Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy aż się masło wchłonie do ciasta. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak opłukujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu mak mielimy trzy razy. Następnie do maku dodajemy cukier, żółtka, roztopione masło, miód i posiekane bakalie. Na koniec masę mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokątu i na nim rozsmarowujemy połowę masy makowej. Ciasto zwijmy w roladę i przekładamy do wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut.





Komentarze