Placuszki z dodatkiem tartej skórki z cytryny podane z jogurtem greckim, prażonymi orzechami włoskimi oraz miodem. Przepis na pyszne placuszki pochodzą z kuchni greckiej. Placki przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych składników, bez użycia miksera. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placuszki z miodem i orzechami, które podasz na ciepłe śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Porady.
- Miód gryczany idealnie podkreśli w tym daniu orzechowe nuty.
- Przygotowując placki dla dzieci możesz zrezygnować z dodatku skórki cytrynowej oraz użyć delikatnego, o neutralnym smaku miodu.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 250 ml mleka
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj rózgą kuchenną 250 g mąki pszennej oraz jedną łyżkę cukru. Wbij jedno całe jajko. Krótko wymieszaj rózgą kuchenną.
Porada. Możesz użyć cukru białego bądź brązowego.
Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na małych oczkach tarki uważając, by nie zetrzeć białej części albedo – jest gorzka.
Do sypkich składników dodaj otartą skórkę z cytryny, wlej jedną łyżkę oliwy i pełną szklankę mleka (250 ml). Całość wymieszaj krótko do połączenia. Nie potrzebujesz miksera, wystarczy rózga kuchenna.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, najlepiej 2-3 łyżki.
Placuszki smaż partiami z obu stron na złoty kolor.
Jednocześnie na małej suchej patelni upraż przez chwilę posiekane na duże kawałki orzechy włoskie.
Placki podawaj polane kleksem jogurtu greckiego, posyp prażonymi orzechami i polej ulubionym miodem.
Smacznego
Placuszki z miodem i orzechami
Przepis pochodzi z książki „Czas na Grecję”, 2021.