Placuszki z miodem i orzechami

Placuszki z dodatkiem tartej skórki z cytryny podane z jogurtem greckim, prażonymi orzechami włoskimi oraz miodem. Przepis na pyszne placuszki pochodzą z kuchni greckiej. Placki przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych składników, bez użycia miksera. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placuszki z miodem i orzechami, które podasz na ciepłe śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Porady.

  1. Miód gryczany idealnie podkreśli w tym daniu orzechowe nuty.
  2. Przygotowując placki dla dzieci możesz zrezygnować z dodatku skórki cytrynowej oraz użyć delikatnego, o neutralnym smaku miodu.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 ml mleka
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatki:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj rózgą kuchenną 250 g mąki pszennej oraz jedną łyżkę cukru. Wbij jedno całe jajko. Krótko wymieszaj rózgą kuchenną.

Porada. Możesz użyć cukru białego bądź brązowego.

Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na małych oczkach tarki uważając, by nie zetrzeć białej części albedo – jest gorzka.

Do sypkich składników dodaj otartą skórkę z cytryny, wlej jedną łyżkę oliwy i pełną szklankę mleka (250 ml). Całość wymieszaj krótko do połączenia. Nie potrzebujesz miksera, wystarczy rózga kuchenna.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, najlepiej 2-3 łyżki.

Placuszki smaż partiami z obu stron na złoty kolor.

Jednocześnie na małej suchej patelni upraż przez chwilę posiekane na duże kawałki orzechy włoskie.

Placki podawaj polane kleksem jogurtu greckiego, posyp prażonymi orzechami i polej ulubionym miodem.

Smacznego

Placuszki z miodem i orzechami


Przepis pochodzi z książki „Czas na Grecję”, 2021.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *