Piernik staropolski długo dojrzewający.

Tradycyjny piernik świąteczny z duża ilością miodu, który wymaga leżakowania. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami. Ciasto wymaga leżakowania przez minimum 3 tygodnie. Najczęściej jest przekładany powidłami i marcepanem, ja lubię również polać go polewa czekoladowa. Ciasto nadaje się również do zrobienia pysznych pierniczków.

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 130 ml mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 3 jajka
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

W garnuszku rozpuścić miód, masło i cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić na chwilę na bok.

Do dużej miski przesiać mąke, dodać do niej sól, sodę i przyprawę do piernika. Lekko wymieszać.

Do mąki wlać jeszcze ciepły, rozpuszczony z masłem i cukrem miód. Wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Na koniec dodać roztrzepane jajka i ponownie całość wymieszać.

Tak przygotowane ciasto na piernik przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum cztery tygodnie.

Kiedy ciasto dojrzeje można z niego upiec piernik i pierniczki. Ciasto jednak należy przed rozwałkowaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Swoje ciasto zazwyczaj dziele na trzy równe części. Z trzech z nich wypiekam blaty do piernika. Piekę je w temperaturze 170 st. C przez około 20 minut każdy. Blaty przekładam powidłami i jedną warstwą marcepanu. Gotowy piernik polewam polewą czekoladową. Z pozostałej części wycinam i piekę pierniczki.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Piernik staropolski długo dojrzewający.”

  1. Pierniki staropolskie są jednak najlepsze, smakują zawsze doskonale 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij