Kruche ciasteczka na smalcu – Kartofelki

Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam kruche ciasto na smalcu (przepis dodam kiedyś na blog) i tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać pozostały smalec do innego słodkiego wypieku. Wybór padł na ciasteczka Kartofelki.

Kartofelki, to kruchutkie ciasteczka, które po upieczeniu obtacza się w cukrze pudrze wymieszanym z kakao. Proporcje „posypki”, wg oryginału, powinny wynosić 1:1, ale ja wolałam jednak dać ciut więcej cukru pudru, a w ostateczności i tak obtoczyłam tylko część ciasteczek. Znacznie bardziej smakowały mi one same, bez żadnych dodatków (takie „obrane” kartofelki” 😉 ).

Źródło: www.poezja-smaku.pl/kartofelki-kruche-ciasteczka/

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka jaj
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 100 g smalcu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • cukier puder do obsypania
  • gorzkie kakao do obsypania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło oraz smalec. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy ekstrakt oraz żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę.

Gdy składniki połączą się w jednolite ciasto, odrywamy po kawałku (u mnie około 12 g) i formujemy okrągłe ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (LUB krócej/dłużej, do zezłocenia).

Po przestudzeniu ciasteczka można obtoczyć w mieszance cukru pudru i kakao (np 1 łyżeczka kakao i 2-3 łyżeczki cukru pudru).