Parowana Pierś Z Kurczaka W Papryce

by - 11/30/2022 12:00:00 AM

Domowa i co ważne lekka dla żołądka pierś z kurczaka która nie jest pieczona, a uparowana. Polecam Wam taką wędlinę, nie tylko dla osób które mają wrażliwe żołądki, ale też dla osób na diecie czy dla dzieci, oczywiście doprawcie je wtedy pod swój smak.
Możecie też taką pierś podać do obiadu, super będzie smakować w towarzystwie ziemniaków i surówki.




Składniki:
  • 1 duża pierś (ja miałam pojedynczą)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
  • suszony czosnek do smaku
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 plaster cebuli
  • ewent. jeszcze jeden ząbek czosnku, przeciśnięty lub pokrojony na kawałki

1. Filet z kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacieramy przyprawami i pozostawiamy szczelnie przykrytą w lodówce na co najmniej 12 godzin.
2. Po tym czasie szykujemy garnek z sitkiem i zagotowaną wodą, wkładamy pierś, wraz z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, przykrywamy i parujemy przez około 40 minut bez odkrywania pokrywki !
3. Po parowaniu gorącą pierś przekładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia a następnie chowamy do lodówki. Dodatkowo możemy ją owinąć w folię spożywczą.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2 dni. Smacznego !

Podobne Posty

14 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych