środa, 30 listopada 2022

Pasztet z wędzonego pstrąga

Przepis na pasztet pochodzi z bloga RafalCook i jak napisał Rafał: pasztet to mieszanka mięsa, drobiu, ryb i tłuszczu.
Dlatego danie które widzimy pasztetem można nazwać.
Jest pyszny więc zakasać mi tu rękawy i zabieramy się za robienie dania.
Pasztet z ryby.

Składniki:
  • 1 zielony ogórek
  • 2 - 3 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 300 g wędzonego pstrąga - 1 duża ryba
  • 3 łodygi szczypiorku
  • 1 - 2 szalotki bananowe
  • sok z 1 cytryny 
  • skórka z 1 cytryny
  • 150 g crème fraîche - lekko kwaśna śmietana ok 30 % 
  • dowolne pieczywo
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie pasztetu:
  • Ogórka pokroiłam na mniejsze kawałki a potem wzdłuż na plastry, najlepiej robić to obieraczką do warzyw.
  • Skropiłam ogórka octem, posypałam białym pieprzem, wymieszałam i odstawiłam.
  • Posiekałam drobno szczypiorek i szalotkę.
  • Pstrąga obrałam ze skóry i ości i podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Teraz wymieszałam razem pstrąga, śmietanę, skórkę i sok z cytryny, szalotkę i szczypiorek.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni, nałożyłam porcje pasztetu, na wierzchu ułożyłam plasterki ogórka.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Podlaskie słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger