Bruschetta z pieczoną papryką i burratą


Bruschetta z pieczoną papryką i burratą to doskonała włoska przekąska. Chrupiące i gorące pieczywo, rozpływający się ser oraz pieczona papryka… Do tego odrobina świeżego rozmarynu dla podkręcenia smaku i jestem w niebie 😉 Smak tkwi w prostocie!

Bruschetta z pieczoną papryką i burratą

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego chleba (lub ciabatta, bułka paryska)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 burrata
  • 1 duży ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i natrzeć olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na około 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Przełożyć do miseczki i dodać sól oraz pieprz. Wymieszać.

Kromki chleba skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku lub na patelni. Następnie natrzeć czosnkiem, rozsmarować burratę, położyć paski papryki, skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać posiekanymi listkami rozmarynu.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kanapki z wędzonym łososiem, mozzarellą i czerwonym pieprzem

Zupa krem z pieczonej papryki

Tapenada z czarnych oliwek

Domowa ricotta

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *