Klasyczny grillowany Rib Eye podawany ze stekiem z kalafiora

 


Coś dla miłośników dobrego mięsa.  Wieczory coraz dłuższe i razem ze znajomymi uruchomiliśmy cykl wspólnego gotowania, a potem rozpoczynamy wieczory z plansyówkami. Prawda, że super pomysł?

Tym razem tematym przewodnim były steki. Jako gwiazda wieczorku Rab Eye oraz New York z pysznej wołowiny prosto z USA 


Perfekcyjna kolacja w 20 minut :)
Porcja na 4 osoby

Składniki:
stek Rib Eye
stek New York
duży kalafior 
400 g świeżego szpinaku
ząbek czosnku
oliwa czosnkowa
cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oba steki nasmarować oliwą czosnkową i odstawić.
Jak przygotować stek?
Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki.


Przed przygotowaniem?
Stek wyciągnie z lodówki na 30 minut przed grillowaniem i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.

  1. Kalafior umyć. pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
  2. Plastry kalafiora posmarować oliwą czosnkową i grillować aż  zarumienią się z obu stron.
  3. Grillowany kalafior wyłożyć na blachę pokrytą papierem pergaminowym. 
  4. Nagrzać piekarnik na 180C i piec przez 15 minut.
  5. W tym rozgrzej dwie patelnię grillową oraz zwykłą.
  6. Patelnię natłuścić i położyć przygotowane wcześniej mięso. 
  7. Grillować stek ok 6 minut, aby uzyskać kostkowy wzór obracaj go 4 razy co 1,5 minuty. Czas grillowania może być różny i zależy od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. 
  8. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie czosnkowej podsmaż posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodaj szpinak. Dopraw do Samku solą i pieprzem.
  9. Steki odstaw aby odpoczęły na ok 2 minuty, możesz podawać w całości lub pokrojone w grube plastry.
  10. Dopraw go solą i pieprzem
FILM




Smacznego!







Komentarze

Popularne posty