Idealne spody bezowe

Spody bezowe

Blaty bezowe czy też spody bezowe to idealna baza do przygotowania tortu bezowego. Jak zrobić idealną bezę? Wiele osób ma z tym problem, lecz gwarantuję, że po zapoznaniu się z poniższym przepisem, wykonacie idealną bezę, która będzie smakować obłędnie!

Takie spody bezowe można przełożyć ulubionym kremem, na przykłada mascarpone ze śmietanką kremówką oraz udekorować owocami. Przygotowane przeze mnie blaty mają średnicę 20 cm, lecz możecie śmiało rozprowadzić je na nieco większej powierzchni papieru, wówczas będą większe a nieco niższe.

Pamiętajcie, że przygotowując bezę, musicie trzymać się poniższych wskazówek, które opisałam poniżej. Wówczas będziecie mieć pewność, że spody bezowe wyjdą idealne. Zapraszam na przepis!

SPODY BEZOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Ważne jest to, by jajka miały temperaturę pokojową oraz by dokładnie oddzielić białka od żółtek. W białku nie powinna znaleźć się ani minimalna ilość żółtka.
  • Do suchej miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli. Całość ubijamy na wysokich obrotach na pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kolejną porcję cukru dodajemy, dopiero gdy wcześniejsza się dokładnie wymiesza. Kiedy masy będzie już odpowiednio sztywna i szklista, dodajemy sok z cytryny.
  • Kolejno wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
  • Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i odrysowujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm.
  • Przygotowaną masę dzielimy na dwie części i wykładamy na odrysowane okręgi.
  • Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni z opcją termoobiegu. Blachę wstawiamy do piekarnika i od razu po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni również z termoobiegiem. Pieczemy przez 120 minut. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do całkowitego przestygnięcia.

Spody bezowe
Spody bezowe
Spody bezowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − 8 =