Kostka piernikowa (bez pieczenia)

Kostka piernikowa bez pieczenia to ciasto przygotowane na herbatnikach kakaowych przełożonych powidłami śliwkowymi oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej.

Masa piernikowa wykonana została z serka macarpone, śmietanki kremówki, cyanomu oraz dużej ilości pokruszonych pierniczków. Wierzch ciasta zdobi ostatnia warstwa masy piernikowej oraz drobno pokruszone pierniczki lukrowane.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składa się z niewielu składników, a w smaku jest naprawdę świetne i spokojnie może konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Ma wspaniały korzenny aromat i smak, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi.
Jedyną wadą tego ciasta jest to, że nie może zbyt długo stać w temperaturze pokojowej, gdyż według mnie herbatniki za bardzo rozmiękają. Najlepsze jest prosto z lodówki.


Kostka piernikowa bez pieczenia

Składniki:
  • 36 sztuk herbatników kakaowych
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 100 g pierniczków lukrowanych (bez nadzienia)
  • ok. 150 g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
  • ok. 40 g pierników lukrowanych ( na wierzch)


Wykonanie:

Wszystkie pierniczki drobno kruszymy w dłoniach (100 g do masy i 40 g na wierzch).

Zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę kremówkę przenosimy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Nastepnie dodajemy cynamon oraz pokruszone pierniczki i mieszamy łyżką do połączenia składników.

Odkładamy 3 łyżki masy, a pozostałą ilość dzielimy na 3 równe części.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki (9 sztuk) w 3 rzędach po 3 herbatniki.
Na herbatnikach rozsmarowujemy cienką warstwę powideł śliwkowych, a następnie wykładamy 1/3 masy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na których rozsmarowujemy kolejne 1/3 masy. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników, na ktorych ponownie rozmarowujemy powidła śliwkowe i wykładamy ostatnią część masy. Przykrywamy czwartą warstwą herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną część masy i posypujemy pokruszonymi pierniczkami.
Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Ciasto piernikowe bez pieczenia

Świąteczne ciasto korzenne bez pieczenia

Kostka piernikowa na herbatnikach

Piermikowe ciasto bez pieczenia



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny