piątek, 25 listopada 2022

Chleb pszenno - orkiszowy z lodówki

Uwielbiam takie przepisy gdzie szybko i sprawnie coś przygotuję by potem posmakować i cieszyć się daniem.
Taki jest chleb z lodówki, bo tylko trzeba zarobić go, wstawić do lodówki a potem upiec.
Chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, pychota.
Chleb z lodówki.

Składniki: 2 bochenki
  • 250 g mąki pszennej T 750
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 350 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski, wymieszałam.
  • Odstawiłam na 30 minut aby odpoczęło, po czym zasypałam mąką, nakryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Można tylko na noc ale ja po prostu nie miałam czasu.
  • Można też na znacznie dłużej, czasami trzymam do 60 godzin i jest jeszcze pyszniejszy.
  • Sami sobie ustalcie kiedy będzie czas na pieczenie.
  • Wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na dwie części, każdą skręciłam wokół własnej osi i ułożyłam na blaszce wysypanej mąką.
  • Rosły bochenki ok. godziny.
  • Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak chlebki napuszyły się wstawiłam do piekarnika, wrzucając kilka kostek lodu na blachę i piekłam 20 minut.
  • Upieczone studziłam na kratce.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Dwór w Zamku Kiszewskim woj. pomorskie

2 komentarze

  1. Dziękuję za wszystkie przepisy..zaglądałam tu i teraz wracam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger