czwartek, 24 listopada 2022

Pierogi z kapustą i grzybami

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Słyszymy to zawołanie ostatnimi czasy na każdym kroku!
No cóż, ostatnie dni listopada to już okres narastającego amoku świątecznego, a dla osób szczególnie zainteresowanych gotowaniem, wielkie plany, co zagości na wigilijnym stole i jak bardzo tradycyjnie będzie podane to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni...
To moje pierwsze od lat święta, w zupełnie innym miejscu i otoczeniu zupełnie nowych osób! Zostałem poproszony o testowe przygotowanie mojej wersji pierogów z kapustą i grzybami, bo jak wiecie, ile ludzi tyle smaków z dzieciństwa i ich wspomnień! Wszak "babcia robiła to inaczej"! No i udało się pierogi zostały nie tylko zaakceptowane, ale i pochwalone! Będę robił te pierogi w wigilię! Wszystkim, którzy nie mają własnego, przekazywanego przez pokolenia  przepisu, albo nie daj Boże ograniczali się dotychczas do zakupu mrożonego półproduktu, zachęcam do przygotowania ich według mojego przepisu! Smacznego!

<WJ>


 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

Ciasto:

400 g mąki
1 łyżka masła
350 ml wrzącej wody   
 

 

 

Farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g grzybów suszonych
cebula
3 łyżki oleju
liść laurowy
sól ,pieprz

     
 

 

 

 Przygotowanie:

 

 

Suszone grzyby gotujemy, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Drobno siekamy.
Kapustę drobno siekamy, przekładamy do rondelka, gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.
Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy kapustę wraz z grzybami. Po odparowaniu farszu do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz