Schabowe + kiszona kapusta z jabłkiem i śliwkami

Schabowe podane z ziemniakami, a do tego duszona z jabłkami i suszonymi śliwkami kiszona kapusta, to fajna propozycja obiadowa, zwłaszcza na jesienne i zimowe dni. Robiłam ją już kiedyś i ostatnio ponownie przypomniałam sobie o tym przepisie.

Co do samego dania, to… schab wyszedł, jak schab – nie smakował jakoś szczególnie inaczej, bo i nie został w jakiś szczególny sposób przygotowany – ot, doprawiony i usmażony saute 😉 Za to kapusta, kapusta wyszła po prostu rewelacyjna. To zdecydowanie ona smakowała mi z całego dania najbardziej i to właśnie ze względu na nią będę chciała przygotować to danie ponownie.

Początkowo wahałam się czy dodać do kapusty wymienione w liście składników śliwki oraz jabłka, jednak to właśnie dzięki nim dzieje się magia. Owoce nadają całości przyjemnego słodkiego smaku, który super się komponuje z kiszoną kapustą. Zdecydowanie polecam, jeśli jeszcze nie znasz tego połączenia.

  • 4 kotlety schabowe
  • granulowany czosnek lub 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Kapusta:

  • 150-170 g boczku (u mnie parzony)
  • około 300-400 g kiszonej kapusty
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 1 cebula

Kapustę przelewamy zimną wodą (im kwaśniejsza kapusta, tym dłużej), dokładnie odciskamy, po czym siekamy na desce na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Boczek kroimy w grubszą kostkę.

Suszone śliwki kroimy na ćwiartki.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cząstki (na ósemki).


Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną kapustę. Wlewamy mniej więcej 1 szklankę wody i dusimy, pod przykryciem, na niewielkim ogniu (około 30 minut, lub dłużej, jeśli kapusta jest twarda). Gdy kapusta zmięknie, dodajemy do niej śliwki oraz jabłka. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy w trakcie duszenia odrobinę wody. Dusimy aż jabłka całkowicie się rozpadną.


W czasie gdy kapusta się dusi, szykujemy mięso – plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, nadając im równą grubość, nacieramy z jednej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oprószamy roztartym w dłoniach majerankiem. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na osobnej patelni, na rozgrzanym tłuszczu (po około 2-3 minuty z każdej strony).

Usmażone kotlety dodajemy do naczynia z kapustą. Na każdym z nich kładziemy odrobinkę masła. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.


Danie przygotowane kilka lat wcześniej:

BPD 3/2009