Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim to ciekawy przepis na pyszne podanie filetów z kurczaka. Farsz ze szpinakiem lub z pieczarkami i serem idealnie pasuje do delikatnego mięsa. 

- super pomysł na oryginalny obiad
- piersi z kurczaka owinięte ciastem francuskim
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 4 porcje

Kaloryczność kcal: 200 w 100 g dania

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego - 275 g - może być większy
  • 2 mniejsze filety z kurczaka - łącznie około 300 g
  • 100 g szpinaku - mogą być mrożone liście
  • 40 g sera żółtego lub mozzarelli z kostki
  • 1 ząbek czosnku - około 5 g
  • 1 płaska łyżeczka masła - około 4 g
  • 20 g świeżej papryki np. czerwonej
  • przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 1/3 płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu

Kurczak w cieście francuskim

Opakowanie ciasta francuskiego wyjmij wcześniej z lodówki, by ciasto nie kruszyło się przy końcach podczas rozwijania. Ciasto może być też mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło. Polecam zakupić ciasto francuskie z dodatkiem prawdziwego masła. Jest znacznie lepsze, niż ciasto z tłuszczem roślinnym. Najważniejsze jest jednak to, by ciasto było jak najświeższe. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności dania nie uwzględniłam sałatki umieszczonej na talerzu. Zanim zaczniesz szykować filety w cieście francuskim, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Szpinak można bowiem zamienić np. na pieczarki, a paprykę pominąć lub też dać słupki z kiszonych lub konserwowych ogórków. 

Kurczak w cieście francuskim, 1

Kurczak w cieście francuskim przepis

Całą pierś z kurczaka (mniejszą) podziel na dwa filety. Oczyść je z chrząstki, i żyłek oraz włókien. Kawałki kurczaka obsyp od zewnątrz ziołami prowansalskimi. Oba filety natnij tak, by w każdym powstała głęboka kieszeń. Na zdjęciu poniżej widać nacięcia. 

Kurczak w cieście francuskim, 2

100 gramów liści szpinaku (u mnie świeży szpinak baby) umieść w małym garnku, czy też na patelni z grubym dnem. Mogą to też być rozmrożone listki (szpinak mrożony w całości, nie siekany). Dołóż płaską łyżeczkę masła oraz obrany i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także 1/3 płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Na średniej mocy palnika szpinak bardzo szybko zmięknie i puści trochę wody. Mieszaj go do pięciu minut bez przykrywania garnka/patelni przykrywką. Całość przełóż na sitko lub lekko przestudzony odciśnij z nadmiaru bulionu. Wywar można dodać do innej zupy, w której nie przeszkadza lekki smak czosnku i szpinaku. 

Odciśnięty szpinak podziel na dwie porcje. Każą umieść obu "kieszeniach" piersi z kurczaka. Dołóż też po jednym słupku sera (2 x 20 gramów) oraz po kawałku świeżej papryki. Dodałam tym razem zwykły ser żółty oraz czerwoną paprykę. Sprawdzi się również ser mozzarella z kostki, czy też inny twardszy ser. Paprykę można pominąć lub zastąpić papryką o dowolnym innym kolorze. Zamiast papryki można też zawinąć w filety kawałek ogórka kiszonego lub konserwowego, a nawet marynowane pieczarki. "Domknij" ręcznie filety z farszem. 

Porada: Farsz ze szpinaku możesz zastąpić farszem z podsmażonych z przyprawami pieczarek. Użyj wówczas około 200-250 gramów pieczarek. Pokrojone na mniejsze kawałki podsmażaj na maśle tak długo, aż ładnie się zarumienią, a woda odparuje. Przestudzone warto wymieszać z tartym serem i dopiero nadziewać nimi filety. 

Kurczak w cieście francuskim, 3

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by łatwiej Ci było je potem rozprostować (bez łamania zwiniętego końca). Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wyprostuj. Filety z farszem umieść wzdłuż tak, by każdy miał wokół tyle samo ciasta. Arkusz ciasta przekrój nożem na pół - pomiędzy filetami. 
Kurczak w cieście francuskim, 4

Ciasto francuskie natnij nożem tak, by od góry i od dołu powstały nie za szerokie paski. Zaczynając od jednego końca zawijaj je na przemian tak, by całkowicie zakryć filet z farszem. Początek i koniec sklej dokładnie, by farsz nie wyciekał podczas pieczenia. Dłuższe paski warto dodatkowo podwinąć pod filet. 
Kurczak w cieście francuskim, 5

Można już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 190 stopni z grzaniem góra/dół lub też 180 stopni z termoobiegiem. Filety z kurczaka w cieście francuskim układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję między nimi spore odstępy, ponieważ ciasto francuskie mocno rośnie w trakcie pieczenia.

Porada: Owinięte w ciasto piersi z kurczaka można posmarować przed pieczeniem odrobiną dobrze rozkłóconego malutkiego jajka (sprawdzi się tutaj jajko przepiórcze) lub też niewielką ilością samego żółtka z mlekiem. 
Kurczak w cieście francuskim, 6

Blaszkę z gotowymi do pieczenia filetami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę i piecz je przez około 45 minut, do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia ciasta. Można wyjmować je z pieca od razu po upieczeniu. Kurczak w cieście francuskim najlepiej smakuje na gorąco. Każdy filet dzielę na dwie połówki, by otrzymać łącznie cztery porcje. Świetnie smakuje z dowolną sałatką polaną sosem winegret, czy też z sosem czosnkowym na zimno.

Po całkowitym przestudzeniu kurczaka w cieście można pokroić na mniejsze kawałki i podawać w formie przekąski. 
Kurczak w cieście francuskim, 7

Kurczak w cieście francuskim, 8

Zobacz moje inne przepisy na przekąski z ciasta francuskiego.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (543 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kurczak w cieście francuskim

Filety z kurczaka można podawać na setki sposobów. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz bardzo dużo przepisów z użyciem piersi z kurczaka. Zapraszam po najlepsze kotlety Devolay, które smażymy na głębokim tłuszczu. Fantastyczna jest również hiszpańska Paella z owcami morza i kawałkami kurczaka. Równie ciekawym przepisem jest Quesadilla prosto z kuchni meksykańskiej. Z bardziej orientalnych przepisów mogę też polecić Pad Thai oraz Fajitas. Z mlekiem kokosowym oraz kwaśno ostrą nutą idealny jest kurczak po tajsku. Takich przepisów jest jeszcze bardzo, bardzo dużo. Tym razem przygotowałam dla moich Czytelników taką propozycję na obiad, jak kurczak w ciescie francuskim. U mnie jest to kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem, ale szpinak można też zamienić na podsmażone z przeprawami kawałki pieczarek. Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami jest równie smaczny. Mój kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem smakuje obłędnie. To mój ulubiony warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem. Wypróbuj też mój przepis na idealny schab w galarecie

Kurczak w cieście francuskim z mozzarellą

Mój kurczak w cieście francuskim zawsze zawiera w farszu jakiś ser. Albo więc będzie to kurczak w cieście francuskim z mozzarellą, albo też ze zwykłym serem żółtym, czy też z innym, ulubionym twardym serem, który akurat będę miała w lodówce. Pyszne piersi z kurczaka w cieście francuskim można śmiało podawać na obiad. Z dwóch piersi wychodzą raczej cztery porcje. Filety z kurczaka w cieście francuskim wychodzą spore, zatem jeden filet można śmiało podzielić na dwie porcje. Kurczak w cieście francuskim podaję zawsze na gorąco, ale po przestudzeniu, a przed umieszczeniem w lodówce będzie super smaczny. Kurczak w cieście francuskim z serem można po przestudzeniu pokroić na plasterki i podawać jako przekąskę. Kurczak w cieście francuskim przepis, który spodoba się każdemu. Pewnie niektórzy zastanawiają się: kurczak w cieście francuskim z czym podawać. Bardzo lubię to danie z sosem czosnkowym i mieszanką sałat. Nawet podany bez dodatków kurczak w cieście francuskim z brokułami, czy też z innymi dodatkami będzie pyszny. Szukając pod hasłem: kurczak w cieście francuskim przepisy, znajdzie pewnie sporo różnych sposobów na jego przygotowanie. Ja zapraszam oczywiście po mój przepis.