środa, 23 listopada 2022

Pikantna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Z dnia na dzień złota, ciepła jesień zmieniła się w lodowate podmuchy wiatru, poranny szron i odgłos skrobanych szyb samochodowych.
Wiadomości potwierdzają, że w niektórych rejonach kraju spadło już całkiem sporo śniegu.
Jednym z moich ulubionych doświadczeń w zimne miesiące jest zmarznięcie, a potem uczucie rozchodzącego się po ciele ciepła, po wejściu do domu :)
Ulubiony koc albo sweter i miseczka parującej zupy dyniowej w najcieplejszym z pomarańczowych odcieni.
Pieczona dynia skąpana w mleku kokosowym w towarzystwie pomidorów, do tego cała menażeria troskliwie rozgrzewających wnętrze przyjaciół, wśród których bryluje aromatyczne curry pod rękę z chili i cynamonem.
Do tego jeszcze porcja ryżu z soczewicą i kilka kawałków chrupiącej tortilli lub cieniutkiej focacci do nabierania tych wszystkich pyszności.
Na koniec zielone konfetti z natki pietruszki i można zanurzyć się w aromatycznym rozgrzaniu :)
Prosta, kremowa, pełna smaków i tekstur dyniowa zupa z azjatyckim twistem rozgrzeje Was w najchłodniejsze i najbardziej ponure jesienno-zimowe dni.
























Pikantna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Potrzebujesz:

  • 1 średnia cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 500ml wody lub warzywnego bulionu
  • 450g pieczonej dyni Hokkaido lub Piżmowej (może być też surowa pokrojona w kostkę lub puree)
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • 150g suchego ryżu
  • 2 czubate łyżki czarnej lub zielonej soczewicy
  • natka pietruszki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oleju.
2. Dodaj curry, paprykę oraz chili, podsmażaj przez 30 sekund i zalej całosć wodą.
3. Dodaj pomidory z puszki, mleko kokoswe i dynię - doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości dyni, jeśli używasz surowej.
4. Zmiksuj zupę na gładki krem i sopraw do smaku solą oraz pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Ugotuj ryż z soczewicą na sypko.
6. Podawaj zupę z ryzem i soczewicą, posyp natką pietruszki i dodaj kawałki uprażonej tortilli lub chlebka naan, jeśli chcesz.

Smacznego!







































Spicy pumpkin & coconut milk soup 
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 4-5 cloves of garlic
  • 3cm of ginger root
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 can of tomatoes
  • 1/2 can of coconut milk
  • 500ml of water or vegetable broth
  • 450g roasted Hokkaido or butternut squash (can also be raw, diced or puree)
  • 1.5 teaspoons of curry powder
  • 1 teaspoon of sweet ground paprika
  • 1/3 teaspoon of ground chili
  • lemon juice, salt and pepper to taste
Additionally:
  • 150g of dry rice
  • 2 heaped tablespoons of dry black or green lentils
  • parsley leaves to serve
Method:
1. Peel the onion, garlic and ginger and chop finely, then sauté in oil.
2. Add curry, paprika and chili, fry for 30 seconds and pour all of the water.
3. Add canned tomatoes, coconut milk and squash - bring to a boil and cook until tender if using raw pumpkin.
4. Blend the soup into a smooth cream and season it with salt, pepper and lemon juice to taste.
5. Cook the rice and lentils loose.
6. Serve the soup with rice and lentils, sprinkle with parsley and add pieces of toasted tortilla or naan if you like.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...