Karmelowe serniczki na krakersach
Lubicie małe, szybkie słodkości? Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszne karmelowe serniczki na krakersach. Chwila przygotowań i do piekarnika. Słodka lekko karmelowa masa i słone krakersy, to świetne połączenie smaków. Takie mini serniki możecie śmiało podać na deser lub różnych spotkaniach i przyjęciach. W prostocie siła. Spróbujcie.
Prosty przepis na karmelowe serniczki
Składniki: (na około 12 szt)
- 500 g sera na sernik z wiaderka
- 1 budyń o smaku karmelowym 40 g
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka M
- po 2 krakersy z solą na spód każdego serniczka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski przekładamy ser, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 3 jajka. Wszystko krótko miksujemy (tylko do połączenia składników).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na spód każdej papilotki wkładamy po 2 krakersy (jeden na drugim). Następnie nakładamy około 3 łyżki masy serowej na papilotkę (ilość zależy od wielkości foremek).
Serniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Serniczki należy obserwować. Studzimy je w lekko uchylonym piekarniku. Potem na kratce. Gdy mini serniczki całkiem wystygną najlepiej włożyć je na godzinę do lodówki.
Serniczki podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś tylko odrobina cukru pudru.
Smacznego