Idealny blok czekoladowy

Idealny blok czekoladowy

Dzisiaj mam dla was przepis na klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami i orzechami. Blok jest bardzo smaczny i wciągający, na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Przepis na blok czekoladowy jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Ja swój blok czekoladowy przygotowałam w tortownicy Ø18 przez co deser wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Łatwo się go kroi, nie rozlatuje się. Blok czekoladowy wygląda i smakuje obłędnie. Już na samą myśl o nim cieknie ślinka. Zapraszam na przepis!

BLOK CZEKOLADOWY PRZEPIS

Składniki

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 150 g cukru
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g orzechów

Przygotowanie

1. Masło rozpuścić w rondelku. Następnie dodać cukier, kakao oraz mleko. Całość podgrzewać na małym ogniu i mieszać do momentu aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.

2. Rondelek ściągnąć z palnika i odstawić na ok. 3 minuty do lekkiego przestudzenia.

3. Następnie do masy stopniowo dodawać mleko w proszku i całość miksować na średnich obrotach miksera.

4. Kolejno wsypać posiekane orzechy oraz pokruszone herbatniki. Całość wymieszać łyżką.

5. Formę o średnicy 18 cm wyścielić folią spożywczą i przełożyć masę czekoladową.

6. Tak przygotowany blok wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

najlepszy blok czekoladowy
przepis na blok czekoladowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − dziewięć =