Dynia w wersji wege i nie wege

Dynia w wersji wege i nie wege

Zimne miesiące to czas, kiedy rządzi dynia. Zaczyna się od syropu dyniowego do kawy w ulubionej kawiarni, potem są moje ulubione dyniowe smaki, czyli purée, dynia pieczona, curry czy sałatki na ciepło. Bez dyni nie ma Halloween, a najlepsza gęsina na świętego Marcina jest właśnie z dynią.
Nie wierzysz? Łap przepis. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, to polecam zaprzyjaźniony blog Konrada, czyli blendman.pl

Dynia w wersji mięsnej

gęś dynia pęczotto

UDKO GĘSI KONFITOWANE Z DYNIOWYM PĘCZOTTO

Składniki:

  • 4 uda gęsie
  • 2 kg tłuszczu gęsiego
  • 500 g pęczaku
  • 2 gruszki
  • jabłko
  • cebula czerwona
  • dynia hokkaido
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka wody lub bulionu
  • opakowanie pestek dyni – podprażone na patelni
  • Przyprawy: sól, pieprz, miód


Przepis na gęś z dyniowym pęczotto
Z uda wyciąć kość podudzia i posolić dzień przed przygotowaniem. Piec w tłuszczu 4 godziny w piekarniku.
Dynię pokroić na kawałki, wyjąć pestki i upiec w piekarniku. Pęczak ugotować.
Cebulę, jabłko i gruszki pokroić w kostkę. Dynię zblendować ze szklanką wody lub bulionu, dodać pokrojone warzywa, ugotowany pęczak, wino, łyżkę miodu, posolić i popieprzyć.
Na talerzu ułożyć porcję pęczotto dyniowego, udko i posypać podprażonymi pestkami dyni.

Więcej moich ulubionych smaków z dynią znajdziesz tutaj

zupa z dyni

Dynia w wersji wegańskiej


Jeśli wolisz wersję wege przepisów z wykorzystaniem dyni, to łap moje ulubione przepisy z bloga Konrada.

Na śniadanie najlepsze będą bułki dyniowe

Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki cynamonowe na słodko, to na pewno posmakują Ci cynamonki z dynią

A może klasyczna zupa dyniowa? Konrad ma ją w wersji zupa krem i zupa jarzynowa. Jak się robi zupę warzywną z dynią?

W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minutc.
Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 minutę.
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Brukselki oczyść, przekrój na pół i również umieść w garnku. Smaż przez 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion oraz pomidorki koktajlowe z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż dynia i brukselka zaczną się robić miękkie.
Odcedź i przepłucz fasolę. Dodaj ją do zupy, wsyp przyprawy i gotuj jeszcze 1 minutę.
Pod koniec wlej roślinną śmietankę i porządnie wymieszaj. Zupa z dyni jest już gotowa. Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką.\

Listę składników znajdziesz w oryginalnym przepisie.

U Konrada jest nawet curry z dynią!


Related Posts

Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis na pewno wrzucę na bloga, bo jest przepyszna. A dziś robię sobie curry z dynią […]

Kajmak z dyni

Kajmak z dyni

O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy po prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *