Menu Zamknij

Kotlety rybne

Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia są ryby. Można je usmażyć w panierce na patelni, zrobić zapiekankę albo przygotować w formie ryby po grecku lub japońsku. Ja tym razem mam dla was przepis na kotlety rybne, które przygotowałam z tuńczyka. Kotlety rybne to doskonały pomysł na zbliżające się święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Możemy je podać bez okazji na obiad w towarzystwie surówki i z ulubionym sosem. Idealnie doprawione kotlety rybne smakują po prostu wyśmienicie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego warto pomyśleć o skorzystaniu z tego przepisu na kotlety rybne. Przyznam, że ja i moja rodzinka jesteśmy fanami ryb w każdej postaci, więc takie kotlety rybne bardzo nam zasmakowały. Robię je bardzo często, ponieważ jest to także super pomysł na obiad. Takie kotleciki z pewnością zasmakują nie tylko starszym, ale i młodszym smakoszom.

Kotlety rybne

Składniki na Kotlety rybne:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g po odsączeniu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Kotlety rybne

Przygotowanie Kotletów rybnych:

  1. Ciepłe ziemniaki podusić widelcem lub przepuścić przez praskę. Pozostawić do ostudzenia.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do tuńczyka. Całość razem wymieszać do połączenia składników. Dodać przestudzone ziemniaki i bułkę tartą. Ponownie dokładnie wymieszać łyżką lub ręką wyrobić na jednolitą masę.
  3. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże kotleciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego i smażyć przygotowane kotlety z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Można je podawać z ulubioną surówką i sosem.
  4. Polecam wypróbować przepis na rybę po grecku oraz rybę po japońsku.
Kotlety rybne
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *