Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Panierowane kotlety kurczaka z parmezanem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Panierowane kotlety z piersi kurczaka.

Panierowane kotlety z kurczaka

      Chrupiące i pyszne, panierowane kotlety z piersi kurczaka z parmezanem, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania kotlety z kurczaka - doskonałe na szybki obiad dla całej rodziny.

Aby przygotować panierowane kotlety z kurczaka, wystarczy tylko kilka prostych składników: filety z piersi kurczaka, jajko, mąka oraz bułka tarta. Ja dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki i parmezan- można jednak pominąć ten składnik i przygotować tradycyjne panierowane kotlety.

Oto kilka innych przepisów, do których można użyć panierowanych kotletów z kurczaka:


Panierowane kotlety z kurczaka


Składniki potrzebne do przygotowania panierowanych kotletów:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • około 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • mąka i bułka tarta lub Panko do panierowania kotletów
  • sól, pieprz do smaku
  • mielony czosnek do smaku
  • olej do smażenia


Przepis na panierowane kotlety z kurczaka:


Krok 1.
  • Filety z kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy przekroić wzdłuż na pół, aby otrzymać 4 cieńsze kotlety. Kotleciki powinny być w miarę równej grubości - jeżeli potrzeba, można je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Krok 2.
  • Przygotować dwa płaskie talerzyki i jeden głęboki. Na pierwszy płaski talerz wsypać mąkę, do głębokiego talerza wbić dwa jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki i roztrzepać widelcem, na drugi płaski talerz wsypać bułkę tartą oraz parmezan (mniej więcej 1:1) i wymieszać.
Krok 3.
  • Przygotowane kotlety z piersi kurczaka oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Kotleciki panierować najpierw w mące - nadmiar strzepać, następnie w jajku z natką pietruszki i na koniec w mieszance bułki tartej i parmezanu. Opanierowane kotleciki od razu kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż kotlety staną się złocistobrązowe, chrupiące z zewnątrz i w środku będą gotowe.
  • Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Mam nadzieję, że przepis na panierowane kotlety z piersi kurczaka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Gotowe kotlety możesz podawać z ziemniakami z wody lub kremowym puree ziemniaczanym (przepis tutaj>>>) oraz sałatą masłową ze śmietaną (przepis tutaj>>>).

Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger