Manty

Manty

Jeśli podróżowaliście kiedyś na Wschód, z pewnością na waszym talerzu pojawiły się manty. Właśnie smak tych wypraw postanowiłam odtworzyć w mojej kuchni. Pyszne pierożki z mięsnym nadzieniem z pewnością na stałe wejdą do waszego kulinarnego repertuaru, bo nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na talerzu.

Czym są manty?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: manty to bowiem nic innego jak duże pierogi, które jada się w krajach wschodnich, a zwłaszcza na Kaukazie i w środkowej Azji. W ich środku najczęściej znajdziecie farsz mięsny, a to jaki rodzaj mięsa zostanie wybrany zależy już od gospodyni, która je przygotowuje. Bardzo często jest to baranina lub wołowina, chociaż im bliżej tzw. „zachodu” możemy trafić na manty z wieprzowiną.

W czasie gotowania na parze, mięso gotuje się wewnątrz pierożków, dlatego jest wyjątkowo soczyste i delikatne, jednak nie powstaje w nich taki rosół, jak ten który znajdujemy chociażby w środku chinkali.

Jak formować manty?

Te pierożki możecie formować na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest sklejenie mant na coś w rodzaju krzyżyka. W bardziej zaawansowanej wersji sklejamy je tak, aby na wierzchu powstała ósemka.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby manty uformować w sposób podobny do naszych polskich pierogów – elegancki kłosek załatwi sprawę. Pamiętaj jedynie, aby w czasie gotowania, miejsce sklejenia ciasta było u góry pierożków.

Z czym podawać manty?

Bogaty, mięsny farsz nie wymaga zbyt wielu dodatków. Manty najczęściej podaje się po prostu z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Warto również posypać je hojnie drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub natką pietruszki, co rewelacyjnie podkreśli smak pierożków.

Jak mrozić manty?

Jeśli zrobiłeś ich więcej i chcesz zachować je na później, skorzystaj dokładnie z takiej samej zasady jak w przypadku tradycyjnych pierogów. Możesz zamrozić je zarówno przed jak i po ugotowaniu, jednak ja zwykle mrożę je jeszcze surowo. Zawsze najpierw rozłóż je na tacy do szybkiego zamrażania, uważając, aby się nie dotykały. Dopiero gdy wstępnie zamarzną, przełóż je do pudełka lub woreczka strunowego.

manty
manty

Przepis na manty

Składniki na manty

Ciasto:

  • 300 g mąki (+nieco do oprószenia)
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 250 g mielonej wieprzowiny (np. boczku)
  • 150 g cebuli
  • 60 g masła
  • sól, pieprz

Do podania:

  • roztopione masło
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić manty

Rozpocznij od przygotowania ciasta na pierogi. Do dużej miski przesiej mąkę przez sitko. Następnie dodaj do niej ciepłą wodę, sól oraz rozmącone jajko. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 30 minut. 

W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę posiekaj bardzo drobno i wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dopraw całość sporą ilością pieprzu oraz soli. 

Ciasto rozwałkuj na cienki płat, a następnie podziel je na kwadraty o bokach ok. 10 cm. Na każdy z nich wyłóż łyżkę farszu. Na wierzchu ułóż malutki kawałek masła. Sklej ze sobą przeciwległe rogi, a następnie zlep brzegi, tak aby utworzyły kształt x. 

Manty gotuj na parze około 30-35 minut, aż farsz będzie gotowy (czas gotowania zależy od ilości farszu). Podawaj polane roztopionym masłem oraz oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz też inne przepisy na pierogi i kluski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE