sobota, 19 listopada 2022

Modeńskie bułki z patelni - Crescentine modenesi

 Oryginalne bułki smaży się na specjalnej patelni tigelliery, której ja oczywiście nie miałam i usmażyłam na płycie żeliwnej dociskając deską.
Oczywiście uzgodniłam to wcześniej z Szymonem z FiK, dzięki za rady.
Zajrzyjcie do FiK i zobaczcie jak wygląda taka patelnia, muszę ją zakupić.
A teraz moja wersja modeńskich bułek.
Bułki z patelni.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 200 g świeżego mleka 
  • 100 g wody
  • 40 g oliwy extra vergine
  • 8 g świeżych drożdży
  • 10 g soli roztartej w moździerzu - różowej himalajskiej
Dodatki:
  • salami
  • sałata
  • majonez
  • ser
Przygotowanie bułek:
  • Drożdże rozpuściłam w miseczce w małej ilości wody.
  • Do misy malaksera wsypałam mąkę, sól, wlałam mleko, wodę, oliwę, rozpuszczone drożdże i zarobiłam elastyczne ciasto.
  • Przełożyłam ciasto do pojemnika z pokrywką.
  • I odstawiłam na 2 - 3 godziny do wyrastania.
  • Czasami robię też tak że wstawiam pojemnik do lodówki i piekę po 48 godzinach.
  • Ciasto w lodówce powoli sobie wyrasta.
  • Można sobie regulować.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i odgazowałam uderzając dłonią w ciasto.
  • Podzieliłam całe ciasto na kawałki 80 - 90 g i z każdego zrobiłam kulkę.
  • Odstawiłam kulki na 30 minut aby się napuszyły.
  • Potem rozgrzałam płytę żeliwną aby była gorąca.
  • Kulki spłaszczyłam aby stały się plackami ale dość grubymi.
  • Każdą bułkę posmarowałam oliwą i ułożyłam je na płycie a z wierzchu docisnęłam deską drewnianą.
  • Piekłam z każdej strony po 4 - 5 minut.
  • Gdy przestygły przecięłam na pół i włożyłam ulubione dodatki.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Rumian

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger