Twarogowe placuszki z borówkami i cytrynową nutą

Twarogowe placuszki z borówkami i cytrynową nutą

Dziś mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie. Twarogowe placuszki z borówkami i cytrynową nutą. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ja najczęściej robię je z podwójnej porcji, bo u nas każdy chętnie po nie sięga. Kilka prostych składników, chwila przygotowań i śniadanie gotowe. Spróbujcie i Wy. P.s. Jeśli nie macie borówek możecie je pominąć lub przygotować twarogowe placki z  jakimiś innymi ulubionymi owocami.



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej do ciasta + 2-3 łyżki mąki do obtoczenia placuszków
  • 2 jajka M
  • 250 g twarogu – u mnie wiejski kozi, ale może być zwykły
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową /można zamienić np. na cukier
    wanilinowy
  • borówki
  • cukier puder do podania
  • olej

Przygotowanie:

Na jeden głęboki talerz wysypujemy z 2-3 łyżki mąki (będzie potrzebna do obtoczenia placuszków).

Do drugiego talerza przekładamy twaróg, dodajemy jajka i oba rodzaje cukru.

Mieszamy składniki widelcem. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki, znów wszystko mieszamy.

Z masy w dłoniach formujemy placki i obtaczamy je w mące wysypanej na talerzu.

W każdego placuszka delikatnie wciskamy po 2 borówki. Placuszki smażymy na małym ogniu (olej powinien zakrywać dno patelni).

Najpierw smażymy stronę bez borówek, następnie obracamy ostrożnie łopatką na drugą stronę.

Gotowe placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem. U mnie w towarzystwie porcji borówek i listów świeżej mięty.

Smacznego

Placuszki z borówkami śniadanie

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz