Ciasto Grzesiek bez pieczenia to pyszny smakołyk z dodatkiem popularnych wafelków idealny do popołudniowej kawy. Mimo swojej kaloryczności polecam go szczególnie miłośnikom słodkości, będą nim zachwyceni.

 

 


około 20 sztuk kakaowych herbatników

300 g dżemu z czarnej porzeczki

250 g serka mascarpone

750 ml śmietany 30 % lub 36 %

2 opakowania śmietan – fixu ( po 9 g )

4-6 łyżek cukru pudru

6 wafelków w czekoladzie typu Grzesiek

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Na ciastkach umieszczamy dżem i starannie go rozsmarowujemy.
Wafelki Grześki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy. Do masy wrzucamy połowę pokrojonych wafelków i wszystko delikatnie razem łączymy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na warstwę dżemu i dokładnie ją rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe wafelki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


 

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.