listopada 15, 2022

Ciasto z wytłoczyn z wyciskarki do owoców

Każdy, kto ma w domu wyciskarkę do owoców wie, że po przygotowaniu soku pozostają resztki po wykorzystanych owocach. Wytłoczyny, które zostają, są dość suche, składają się głównie z włókna, który jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Ponieważ nie lubię w kuchni niczego marnować, a tym bardziej szkoda by było wyrzuć błonnik, który przecież korzystnie wpływa na naszą przemianę materii, postanowiłam coś z tym zrobić. 



Ciasto z wytłoczyn z wyciskarki do owoców - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • ok. 500g wytłoczyn z wyciskarki (marchew lub marchew z jabłkiem),
  • 220g mąki owsianej,
  • 120g ksylitolu,
  • 100ml oleju słonecznikowego,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 100ml mleka,
  • skórka z cytryny.

1. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
2. Ubij jajka z ksylitolem, miksując wlewaj powoli olej, a następnie partiami dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę suchych składników.
3. Na koniec dodaj wytłoczyny z wyciskarki, wymieszaj o dostaw na 15 minut.
4. Jeśli ciasto stanie się zbyt gęste jeszcze raz je zmiksuj dolewając tyle mleka, aż stanie się ono lekko lejące.
5. Gotowe ciasto przelej do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanego do 180 stopni C przez 40-45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger