15 listopada 2022

Lazania II

 Druga wersja pysznej lazanii bolońskiej. Zapraszam.

Składniki:

  • 200 g makaronu typu lasagne - lub wedle uznania, w zależności od naczynia, w którym zamierzamy robić lazanię
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • tarty ser, najlepiej mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Zrobić sos z mięsem: cebulę posiekać, na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać cebulkę, chwilę smażyć po czym dodać przeciśnięty czosnek. Dodać mięso mielone, smażyć aż nie będzie surowe. Dorzucić pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, całość dusić przez około 5 minut.

2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło, dodawać partiami mąkę i dokładnie mieszać. Wlać mleko cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować przez 5-7 minut. 

3. Naczynie do zapiekania wysmarować częścią sosu beszamelowego. Wyłożyć suche płaty lasagne, przykryć częścią sosu z mięsem, lekko posypać tartym serem, powtarzamy od sosu beszamelowego tyle razy, ile mamy składników. Ostatnią warstwą powinna być grubsza warstwa tartego sera. 

4. Całość piec w 200*C przez 30-40 minut.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!