Sałatka z soczewicy z batami i kozim serem

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem to przepyszny pomysł na pożywną kolację lub lunchbox do pracy. Ta prosta sałatka ma pełno smaku i tekstur, a jej wyjątkowy smak dopełnia delikatny, miodowy sos winegret.

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem – pyszny pomysł na kolację

Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem spełnia wszystkie wymogi sałatki idealnej. Mamy tu pożywne strączki w postaci soczewicy (najlepiej zielonej lub brązowej), zdrowe, dodające energii węglowodany – bataty, pożywne białko pod postacią koziego sera oraz urozmaicające smak i teksturę potrawy dodatki – rukolę, orzechy włoskie i żurawinę.

Wszystkie te składniki łączy ze sobą w pyszną całość prosty, aromatyczny miodowy winegret.

Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem świetnie sprawdzi się w roli zdrowego obiadu czy sycącej kolacji. To też świetny pomysł na lunchbox do pracy czy na uczelnię.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wskazówki i zamienniki

Soczewica. W sałatkach najlepiej sprawdza się soczewica zielona, brązowa lub czarna. Te odmiany dobrze zachowują strukturę podczas gotowania i nie rozpadają się tak szybko jak soczewica czerwona. Możecie sami ugotować soczewicę lub użyć tej z puszki (wersja ekspresowa).

Ser. Najczęściej do tej sałatki używam roladki z sera koziego. Jeśli nie możecie jej dostać, spróbujcie wersji z serem feta – też będzie pysznie!

Bataty. Pieczone bataty w smaku i konsystencji są na pograniczu ziemniaków i dyni, więc jako zamiennika możecie też użyć pieczonej dyni piżmowej.

Orzechy. Ta sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem bardzo zyskuje dzięki dodatkowi chrupiących orzechów. Fantastycznie pasują tu orzechy włoskie, ale możecie użyć dowolnych, preferowanych przez siebie orzechów. Spróbujcie też wariacji z pestkami dyni lub ziarnami słonecznika. Ważne, by było chrupnięcie!

Żurawina. Suszona żurawina świetnie kontrastuje z wytrawnymi smakami sałatki. Zamiast niej możecie też dodać rodzynki lub pokrojone suszone figi.

Zielenina. Do tej sałatki z soczewicy z batatami i kozim serem najlepiej będą pasować rukola, roszponka lub szpinak.

Sprawdź też inne pyszne pomysły na lunchbox do pracy:

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Proteinowe placki z serem, szynką i papryką

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem

Sałatka z soczewicy z batatami i kozim serem to pyszny pomysł na kolację czy zdrowy obiad. Możecie ją też spakować do lunchboksu i zabrać do pracy lub szkoły.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 600 g batatów
  • 200 g soczewicy np. zielonej lub brązowej
  • 200 g sera koziego
  • 100 g rukoli
  • 70 g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Miodowy winegret

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Bataty obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej oliwą, posól i wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż bataty będą miękkie.
  • Do garnka wsyp soczewicę i zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól i ugotuj (czas gotowania będzie się różnić w zależności od rodzaju soczewicy, np. zielona ok. 20 minut, a brązowa nawet 40-45 minut).
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj w słoiku lub w miseczce.
  • Na dużym talerzu lub w misce umieść ostudzone bataty, soczewicę, pokruszony na mniejsze kawałki ser kozi, posiekane orzechy, żurawinę, rukolę. Polej miodowym winegretem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bataty, kozi ser, lunch, lunch do pracy, lunchbox, meal prep, pieczone bataty, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z batatami, sałatka z kozim serem, sałatka z soczewicy, soczewica, winegret, zdrowa kolacja, zdrowy lunch, zdrowy obiad, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl