niedziela, 13 listopada 2022

SMAŻONE KREWETKI Z FENKUŁEM

 Proste, szybkie w przygotowaniu i efektowne danie z udziałem krewetek, pomidorów i kopru włoskiego, to moja propozycja dla Was na dzisiaj.






 

SMAŻONE KREWETKI Z FENKUŁEM

Proste, szybkie w przygotowaniu i efektowne danie z udziałem krewetek, pomidorów i kopru włoskiego.

Przygotowanie: 25 min.

Porcja dla 4 osób:

● 400 g de krewetek tygrysich (mrożonych lub świeżych)

● 2 jędrne pomidory

● 2 fenkuły (kopry włoskie)

● 2 ząbki czosnku

● oliwa z oliwek

● curry, kurkuma

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmroź je uprzednio w lodówce. Usuń pancerzyk z krewetek, natnij krewetki wzdłuż grzbietu, aby usunąć czarną żyłkę.

Fenkuły oczyść, usuń pierwszą, twardą warstwę. Pokrój w cienkie paski, natkę drobno posiekaj i odstaw. Ząbek czosnku obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, podsmaż lekko posiekany czosnek, dodaj fenkuł. Smaż na małym ogniu, często mieszając.

Pomidory umyj i osusz, pokrój na małe ćwiartki. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz