Menu Zamknij

Kostka oreo

Przepyszne ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ciasteczek oreo. Ciasto jest rozkosznie pyszne. Czekoladowy ,mięciutki biszkopt przełożony delikatnym i puszystym kremem a na wierzchu aksamitna, lśniąca polewa to prawdziwy raj!!

Kostka oreo – składniki:

SKŁADNIKI NA KAKAOWĄ MASĘ DO BISZKOPTU:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 5 płaskich łyżek kakao

POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BISZKOPTU KAKAOWEGO:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE BISZKOPTU:

  • 60 ml wody
  • sok z połowy cytryny

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 370 g serka mascarpone
  • 900 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWWĘ:

  • 200g czekolady ( może być sama gorzka lub na połowę- gorzka i mleczna)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

DODATKOWO:

  • Ciasteczka oreo na wierzch ciasta

Kostka oreo – wykonanie:

  1. Przygotowujemy masę kakaową. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
  2. Przygotowujemy biszkopt W tym celu oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Kończąc ubijanie dodajemy masę kakaową i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Na koniec przesiewamy przez sito mąkę, proszek do pieczenie oraz sodę i dodajemy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy szpatułką.
  3. Ciasto przelewamy do blaszki 25×36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180st.C i pieczemy biszkopt około 40 minut. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Ostudzony kroimy na 2 blaty.
  4. Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy, aż będzie dość sztywna. Pod koniec dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
  5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny dodajemy łyżka po łyżce ubitą masę śmietanową. Całość tylko chwilę miksujemy do połączenia składników.
  6. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnuszka. Powoli mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolity krem. Nie doprowadzamy do wrzenia!. Można na chwilę zdjąć z palnika, aby się masa nie zagotowała.
  7. Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Sok z cytryny łączymy z wodą i nasączamy biszkopt. Wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy drugi blat. Również nasączamy sokiem cytrynowym. Na niego smarujemy drugą połowę kremu. Na wierzch wylewamy polewę. Na koniec dla ulepszenia smaku kładziemy ciasteczka oreo. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *