12 listopada 2022

Marynowane ostre papryczki

 Pyszne marynowane ostre papryczki będą idealne do kanapki, pizzy czy zapiekanek. 

Takiej samej zalewy używam do grzybów i ogórków marynowanych. Jak mi jej zostaje, przelewam gorącą do słoika, zakręcam i chowam. Potem w każdej chwili wyjmuję, zagotowuję i zalewam kolejne warzywa. Ta zalewa została mi akurat po robieniu grzybów. 

Składniki:

  • ostre papryczki
  • ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka pieprzu

Zalewa: 

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób wykonania:

1. Papryczki dokładni umyć, pokroić w plastry. Można też marynować papryczki w całości.

2. Do każdego słoika wrzucić ząbek czosnku, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu. Włożyć pokrojone papryczki.

3. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać papryczki, zakręcić i pasteryzować 10 minut. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!