Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami

Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami
Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami

Ciasto Słodki Ancymonek to wyjątkowy wypiek, który nie dość, że jest bardzo smaczny, to jeszcze bardzo okazale prezentuje się na stole i kusi swoim wyglądem. Świetnie sprawdzi się na każdej większej lub mniejszej uroczystości.

Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego warstwą jabłkową i masą jogurtową, z czekoladową polewą i migdałami na wierzchu. Całość tworzy bardzo smaczną kompozycję.

Jak przygotować ciasto Słodki Ancymonek?

Rozpoczynamy od upieczenia i wystudzenia biszkoptu. Następnie dusimy obrane i starte na tarce jabłka, aż będą miękkie. Dodajemy do nich galaretkę i wykładamy na jeden z blatów biszkopta. Następnie wykładamy okrągłe biszkopty, wylewamy masę z jogurtu, mascarpone i galaretki, nakrywamy kolejnym blatem biszkopta i polewamy roztopioną czekoladą. Całość jest nieco pracochłonna, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud.

 

Składniki na ciasto Słodki Ancymonek:

Biszkopt:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 140 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka z czubkiem)
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jogurtowa:

  • 250 g mascarpone
  • 4 serki homogenizowane o smaku waniliowym (4x 140 g)
  • opakowanie galaretki cytrynowej (75 g)
  • 150 ml wody

 

Warstwa jabłkowa:

  • 800 g jabłek (4 większe)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • opakowanie galaretki agrestowej (75 g)

 

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 5 łyżek mleka
  • garść płatków migdałów
  • 80 g biszkoptów okrągłych

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy warstwę jabłkową. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy na patelnię i dusimy na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Dodajemy sok z cytryny i cukier i dusimy jeszcze 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Jabłka zdejmujemy z ognia, wsypujemy do nich suchą galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Całość odstawiamy do wystygnięcia, aż masa zacznie lekko tężeć.

Tężejącą masę wykładamy na spodni blat biszkoptu i wyrównujemy. Następnie układamy ciasno okrągłe biszkopty.

Przygotowujemy masę jogurtową. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i ostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i jogurty homogenizowane mieszamy ze sobą za pomocą rózgi kuchennej lub robota. Cienką strużką wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i jeszcze chwilę mieszamy. Masę wylewamy na warstwę okrągłych biszkoptów. Nakrywamy ją wierzchnim blatem biszkopta.

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch biszkopta. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masy dobrze zastygły.

 

Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami
Ciasto Słodki Ancymonek – pyszny przekładaniec z jabłkami

 

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Domowe rafaello na krakersach

Ciasto Nocny Marek – rodzynkowiec z dużą ilością czekolady

Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką

Ciasto Kinder Pingui

 

Print Friendly, PDF & Email