Orientalna sałatka makaronowa z wędzonym łososiem


makaron z marchewką i łososiem w misce
Orientalna sałatka makaronowa z wędzonym łososiem

 

Uwielbiam kuchnię azjatycką! Jest taka smaczna, kolorowa i pełna aromatycznych produktów. Czasami wystarczy kilka prostych składników, kilkanaście minut w kuchni i możemy się przenieść w odlegle od nas zakątki świata, nie wychodząc przy tym z domu. W tej kuchni ogromna rolę odgrywają również sosy, warto wybierać takie z dobry składem i tutaj z pomocą przychodzi nam marka Lee Kum Kee.

Orientalna sałatka makaronowa z wędzonym łososiem jest prosta i szybka do przygotowania, przyprawiłam ją sosem ostrygowym Premium Lee Kum Kee. Podałam ją na zimno, ale jeśli wolisz możesz podać ją również na ciepło.


 

 

wędzony łosos z marxhewką w szarej misce

 

 

Lee Kum Kee, która zajmuje się produkcją sosów od 1888 roku, jest najbardziej znaną i najbardziej autentyczną marką chińskich sosów na rynku światowym. Marka oferuje szeroką paletę klasycznych chińskich aromatów. Sosy Lee Kum Kee kupicie w sklepach Auchan i Netto.

Sosy Ostrygowe Lee Kum Kee powstają z najwyżej jakości ekstraktu z ostryg. Za sprawą smaku umami o mięsnej nucie nadają potrawom nowy wymiar. Sosy są uniwersalne i mogą być stosowane w każdej kuchni. Klasyczne dania wykorzystujące sos ostrygowy to wołowina z brokułami, kurczak chow mein i specjalny smażony ryż. Są wyprodukowane ze świeżych ostryg wysokiej jakości, natomiast ostrygi pochodzą z hodowli prowadzonej przez producenta sosu.






Orientalna sałatka makaronowa z wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 200 g cienkiego makaronu ryżowego 
  • 1 marchewka 
  • 4 grzyby mun
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżka czarnego sezamu 
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • kiełki brokuła
  • 2 łyżki Lee Kum Kee Sosu ostrygowego premium
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu mirin 
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub z orzeszków ziemnych


butelka z ciemnym sosem na szarym tle

 

Wykonanie

  • Grzyby namocz w wodzie, po 20 minutach odcedź je i pokrój w cienkie paski.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelej zimną wodą.
  • Marchewkę obierz i pokrój z cienkie słupki.
  • Rybę podziel na mniejsze kawałki.
  • Do miski włóż makaron, marchewkę, grzyby, łososia, szczypior i sezam. Dodaj sosy i wymieszaj.
  • Na koniec wszystko posyp kiełkami.

 

Post powstał przy współpracy reklamowej  z marką Lee Kum Kee.


kolorowa azjatycka sałatka z kiełkami

 

Komentarze