Zupa gulaszowa

Przepis na pyszną zupę gulaszową. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe z kawałkami mięsa wołowego, papryki, pieczarek i ziemniaków.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 700g mięsa z szynki wieprzowej
  • 400g wołowiny
  • 600g ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały pęczek natki piertruszki
  • 250g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50ml śmietanki 30%
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej

  1. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i smażamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy paprykę słodką, ostrą i smażymy kilka minut.

2. Teraz do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę warzywa – cebulę, pieczarki, papryki, marchewkę, pietruszkę oraz drobno posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę.

3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu.

Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory z puszki, 3 łyżki koncentratu. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy i gotujemy kolejne 40 minut.

4. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz