Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi, czyli nic się nie zmarnuje

Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi, czyli nic się nie zmarnuje
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi, czyli nic się nie zmarnuje

Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi to pyszne, tanie i bardzo apetyczne danie na sycący obiad dla całej rodziny. Można do niej wykorzystać kotlety mielone czy ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Mielone podane w ten sposób nabierają zupełnie innego charakteru i smakują każdemu, nawet jeśli wyszły zbyt suche czy zbite.

 

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z kotletami mielonymi:

  • 6 kotletów mielonych*
  • 800 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • duża marchew
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • czubata łyżeczka musztardy
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, odstawiamy do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w plastry. Można również wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw cebulę, a po 3-4 minutach pieczarki. Smażymy je na niezbyt dużym ogniu, aż odparuje z nich cała woda. Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion i śmietanę. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, połowę marchewki, pieczarki z cebulą, kotlety mielone pokrojone w plastry, połowę marchewki i na koniec połowę ziemniaków. Całość zalewamy sosem musztardowym i posypujemy startym serem żółtym.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonymi pomidorami lub posiekanym szczypiorkiem.

 

*Kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • duża cebula
  • jajko
  • bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia

 

Przygotowanie

Bułkę rwiemy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia na 5 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju na złoty kolor, uważając, aby się nie przypaliła. Mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki razem z cebulą i odciśniętą z mleka bułką. Jeśli kupujemy gotowe mięso mielone, mielimy tylko bułkę z cebulą. Do zmielonej masy dokładamy jajko i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą ręką przez kilka minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne.

Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu przez około 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi, czyli nic się nie zmarnuje
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi, czyli nic się nie zmarnuje

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:

Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka

Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad

Zapiekanka z ziemniakami, marchewką i kiełbasą – szybki obiad

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym

 

Print Friendly, PDF & Email