Kotlety brokułowe z jajkiem i grzybami

 Kotlety brokułowe z dodatkiem grzybów oraz jajek. Jak przekąska do lunchboxa na zimno, ale także jako obiad podany na ciepło wraz z sałatką.


Składniki:

duży brokuł,

5 jajek,

200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu),

2 ząbki czosnku,

łyżka posiekanego szczypiorku,

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz,

2 bułki tartej,

masło do smażenia


Przygotowanie:

Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy (np. za pomocą tartki)

Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę.

Grzyby kroimy w małą kosteczkę.

Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą.

Za pomocą łyżki nakładamy kotleciki na patelnię. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.


Komentarze

  1. W moim domu niestety obraziliby się za takie kotlety. Ja z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz