Ekspresowa szakszuka

Macie czasem ochotę na pyszne śniadanie ale nie macie czasu go przygotowywać? Chyba każdy to zna... W związku z tym przychodzę do Was z ekspresową szakszuką, której wykonanie zajmie Wam dosłownie kilka minut a efekt będzie przepyszny! Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 2-3 jajka,
  • passata pomidorowa (mogą być też pomidory krojone z puszki),
  • tarty twardy ser (Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub inny),
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią",
  • pieczywo
Na teflonową patelnię wlewamy passatę. Kiedy passata się podgrzeje wrzucamy umyte jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami ( u mnie moja niezastąpiona "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"). Wszystko posypujemy tartym serem i przykrywamy pokrywką. Czekamy ok. 3 minut. Jeśli nie lubicie płynnego żółtka odczekajcie ok. 5-6 minut. Po tym czasie wszystko posypujemy szczypiorkiem i nasza ekspresowa szakszuka jest już gotowa!
Możecie jeść ją samą lub z ulubionym pieczywem. U mnie są to zrumienione na suchej patelni grzanki z ciemnego chleba. Smacznego :)

Szakszuka
Ekspresowa szakszuka



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze