środa, 9 listopada 2022

Ciasto z gruszkami i karmelizowanymi orzechami

Jesienią uwielbiam gruszki, cynamon i orzechy a w tym cieście te połączenie jest nieziemskie.



Składniki:
- 2 x ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (2 x400g)
- 4 jajka,
- 1 szklanka wody,
- 12 łyżek oleju,
- 5 gruszek,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka masła,
- garść migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- garść solonych nerkowców,
- łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:
Ciasto mieszamy z jajkami, wodą, dodajemy olej. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy gruszki obrane, przecięte na pół, wydrążone. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopni do suchego patyczka.  W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód, a następnie orzechy, cynamon, mieszamy. Pod koniec pieczenia na ostatnie 15min wykładamy nasze orzechy na ciasto, aby fajnie je podprażyć podczas pieczenia. Wyłożenie ich na samym początku może je za bardzo spalić.  Wyjmujemy ciasto, czekamy aż trochę ostygnie, łatwiej będzie kroić ciasto. 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.













Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari