Dyniowe bajgle

okrągłe bułeczki
Dyniowe bajgle
 
 
Nie od dziś wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze.  Chleby na zakwasie piekę już od dawna i w sumie nie jemy już kupnego pieczywa. Upieczone bochenki dzielę, a następnie mrożę. Taki chleb na zakwasie idealnie się przechowuje w zamrażarce, oczywiście można również mrozić bułki.
 
A dziś mam dla Ciebie apetyczne dyniowe bajgle, które upiekłam na drożdżach, pszennej chlebowej mące i oczywiście z dodatkiem dyni. Ten piękny kolor zawdzięczają dyni właśnie. Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny i elastyczny materiał, pamiętaj aby dobrze je wyrobić, powinno odchodzić od miski,  w której było wyrabiane.

Jakiś czas temu kupiłam takie fajne foremki do bajgli, niewątpliwie bardzo ułatwiają ich pieczenie. Parzymy w nich bułeczki, a potem również pieczemy. Jeśli nie masz takich foremek, to po prostu parzysz bajgle we wrzątku, a potem pieczesz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
 


pomarańczowe okrągłe bułeczki


Dyniowe bajgle

Czas przygotowania:  40 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 6 dużych bajgli

Składniki

Zaczyn:

  • 2 g suszonych drożdży
  • 100 g wody
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

Ciasto drożdżowe

  •  480 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  •  5 g suchych drożdży
  •  100 ml letniej wody
  •  cały zaczyn z poprzedniego dnia
  •  25 g miodu
  •  200 g pieczonej dyni
  •  1 łyżeczka soli


Dodatkowo

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  •  pestki dyni

 

Wykonanie

Zaczyn

  • Zaczyn przyszykuj 12-18 godzin przed pieczeniem.
  • W małej misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże. Przykryj folią i odstaw na kuchenny blat na 12-18 godzin.  


Ciasto

  • Drożdże i miód rozpuść w letniej wodzie,dodaj kawałki dyni i zblenduj.
  • Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, oraz sól i wyrób ciasto.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto  podwoi swoją objętość.
  • Następnie  ponownie wyrabiaj ciasto przez 10 minut, powinno być elastyczne.
  • Ciasta podziel na 6 części i uformuj z niego kulki.
  • Każdą kulkę delikatnie spłaszcz, a na środku palcem zrób dziurkę. Nałóż ciasto na foremkę
    Foremki z ciastem ustaw na blaszce do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • W sporym garnku zagotowuj ok. 3,5 litra wody z 2 łyżkami cukru.  
  • Bajgle obgotowuj przez ok. 30-45 sekund  następnie ustaw z powrotem na blaszce.
    W miseczce wymieszaj mleko z olejem, pomaluj bułeczki i posyp pestkami dyni.
  • Piecz bajgle przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie 10 minut w 180 stopniach C. Powinny się ładnie zarumienić.
 
 drożdzowe bułki z pestkami dyni
 
 

Komentarze