Domowe rogale jak marcińskie

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki

40 g drożdzy

100 g masła

150 g cukru

2 jajka

50 ml mleka


Nadzienie z kaszy manny:

6 łyżek kaszy manny

200 ml mleka

50 g masła

2-4 łyżki cukru

1/2 szklanki sparzonych rodzynek

1/2 szklanki startych orzechów włoskich

2 łyżki skórki pomarańczowej


Masa z białego maku:

Masa z białego maku


Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  1. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, żeby urosły.
  2. W dużej misce zmieszać mąkę z cukrem.
  3. W mikrofalówce rozpuścić masło i podgrzać mleko.
  4. Do miski wbić 2 jajka i dobrze wymieszać.
  5. Następnie dodać masło, wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko.
  6. Połączyć składniki i wyrabiać ręcznie około 10 minut.
  7. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

Nadzienie z kaszy manny:

  1. Do 200 ml zimnego mleka dodać 6 łyżek kaszy manny i zacząć podgrzewać do zagotowania ciągle mieszając.
  2. Gotować około 3 minut na małej mocy palnika.
  3. Zestawić z palnika / płyty, dodać masło, cukier, starte orzechy włoskie, sparzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
  4. Zostawić na 20 minut do schłodzenia.

Formowanie i nadziewanie rogali:

  1. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-5 mm. Im cieńsze ciasto, tym większe ryzyko, że nadzienie wydostanie się z rogala po pieczeniu.
  2. Odkroić długie trójkątne pasy ciasta.
  3. Przeciąć trójkąt u podstawy na około 2 cm.
  4. Do każdego rogala nałożyć 1 czubatą łyżkę stołową przygotowanego nadzienia.
  5. Zawijać od podstawy trójkąta.

Pieczenie i dekoracja:

  1. Rogale ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować wodą przy pomocy pędzelka.
  2. Piec w temperaturze 180 st. C przez 30-40 minut, aż się zarumienią. Funkcja piekarnika: grzałka góra-dół.
  3. Wystudzone rogale można dekorować dowolnie np. białym lukrem i siekanymi migdałami.

Więcej przepisów na słodko:

Masa z białego maku

Smak, ilość ulubionych dodatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka cytrynowa. Czas wykonania z pieczeniem 1,5 h.

Babka Panettone

Tradycyjna włoska babka pieczona w tradycyjnej polskiej formie. Prosty przepis do wykonania w 30 minut + pieczenie 40 minut.

Wczytywanie…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Dodaj komentarz