Prosty i w miarę szybki chlebek foremkowy na drożdżach, zachwyca pięknym zapachem i kolorem. Dodatek ziaren wzbogaca smak, idealny do kanapek. Kolor podkręcony dodatkiem kurkumy. Jest pyszny !
składniki:
250 g mąki pszennej chlebowej 750
250 g mąki orkiszowej 1050
25 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1/3 szklanki sezamu
1/3 szkl pestek słonecznika
1/3 szkl.pestek dyni
1/3 szkl siemienia
2 łyżki płaskie czarnuszki
1 płaska łyżeczka kurkumy
wykonanie:
Do miski wlać 420 ml letniej wody, dodać drożdże ,cukier, 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić na ok 30 min.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, kurkumą i nasionami, dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 50 min.
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto , odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp 220 st C.
Wstawić chleb do piekarnika i piec 10 min w 220 st C a nastęnie kolejne 20 min w 200 st C.
Wyjać z foremki i studzić na kratce

Komentarze
Prześlij komentarz