środa, 2 listopada 2022

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym

Pyszne ciasto na różne okazje, urodziny, imieniny czy tak po prostu do kawy. Puszyste biszkopty, jeden makowy drugi ciemny, takie mięciutkie, że nie wymagają nasączenia. Do tego dwa kremy z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego i słodki kajmak. Efektowne i pyszne. Bardzo słodkie, więc idealnie smakuje z filiżanką kawy. 

 


Potrzebujemy:


Na biszkopt makowy:

5 jajek

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

1 szklanka sypkiego mielonego maku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki czarnego kakao ( nie mylić z ciemnym ) 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z serka:

25 dag serka mascarpone

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )

 

Krem ze śmietanki:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )

2 łyżki żelatyny spożywczej

4 łyżki gorącej wody



Wykonanie pysznego ciasta tortowo-biszkoptowego:


1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie razem z makiem wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.


 

2. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.


 

 3. Krem z serka: Serek mascarpone mieszamy z dżemem wiśniowym, staramy się żeby wybierać same owoce z dżemu.

 

4. Przekładanie: Ciemny biszkopt smarujemy połową masy kajmakowej, następnie rozsmarowujemy krem z serka mascarpone.

 


 

5. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy, ale tą część bez owoców ( owoce dajemy do serka mascarpone ), dżem można zblendować na gładki mus i dodać do śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, płynną, letnią dodajemy do śmietanki i miksujemy. Następnie na krem z serka wykładamy biszkopt makowy, smarujemy go pozostałym kajmakiem, a na kajmak krem śmietankowy.

 

 

6. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin, u mnie to było na całą noc, potem ciasto dobrze się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


 

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, w zależności od naszego piekarnika.

Użyłam domowego dżemu z wiśni. Owoce dodałam do serka, a do śmietanki pozostałą część.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.

 

4 komentarze:

  1. Super, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! trochę pracochłonne ciasto, ale jak obłędnie wygląda i ten dobór smaków to gwarancja sukcesu i tego, że będzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń