Schab w sosie z prawdzików

wpis w: dania mięsne, grzyby | 0

Jak sezon na grzyby to koniecznie trzeba zrobić i zjeść schab w sosie z prawdzików!

Schab w sosie z prawdzików

Schab w sosie z prawdzików

Składniki:

  • ok 10 świeżych prawdzików (lub więcej wedle uznania),
  • 9 plastrów schabu,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • odrobina masła,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • majeranek, bazylia,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Schab lekko rozbić, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju w garnku. Wyjąć.
  2. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. W garnku roztopić masło. Zeszklić na nim cebulę i podsmażyć grzyby.
  5. Dodać schab. Dusić razem.
  6. W wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Wlać do garnka. Dusić razem całość ok 20 minut.
  7. Osobno wymieszać śmietanę z przyprawami i mąką. Wlać do garnka i dusić całość razem jeszcze chwilę.
https://www.bardzogrubysmok.pl/schab-w-sosie-z-prawdzikow/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *