Guacamole – pasta z awokado

0 0
Guacamole – pasta z awokado

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na pastę z awokado
Awokado: 3 sztuki
Sok z limonki: 2 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Jalapeno: kilka plasterków
Świeża kolendra: do smaku
Sól: do smaku
Na salsę
Pomidorki koktajlowe: 200g
Czerwona cebula: 1/4 średniej
Czosnek: 2 ząbki
Jalapeno: kilka plasterków
Sok z limonki: 2 łyżki
Oliwa: 1 łyżka
Kumin: szczypta
Świeża kolendra: do smaku
Sól: do smaku

Najpopularniejsza pasta z awokado, to bez wątpienia guacamole. Pochodzi z meksyku, ale używana jest na całym świecie jako pasta kanapkowa lub dip.

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na pastę z awokado

  • Na salsę

Share

Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej pasty jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS i takie też polecam.

Guacamole – pasta z awokado

Dawniej do guacamole od razu dodawałem masę dodatków takich jak czerwona cebula, czy pomidory. Obecnie wolę zrobić prostą pastę z awokado, ale podać ją z salsą pomidorową, dzięki czemu całość prezentuje się o wiele ładniej, a gotową pastę dłużej mogę przechowywać w lodówce.

Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.

Sprawdź moją książkę pt. „HUMMUSY I PASTY„. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na pyszne i zdrowe smarowidła!

Do czego używać guacamole?

Zastosowań dla pasty z awokado jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Pasta z awokado jednak sprawdzi się niemalże u każdego. Ja najczęściej łączę guacamole na kanapce z salsą pomidorową. Jest to IDEALNE połączenie.

Do pałaszowania tej i innych past polecam upiec bułeczki czosnkowedomowe bułki pszennebajgle lub podpłomyki. Własnej roboty pieczywo jest najlepsze!

Guacamole - pasta z awokado

Guacamole – KĄCIK PORAD

  • Nie idź na łatwiznę i nie używaj blendera do zrobienia dzisiejszej pasty. Awokado musi być rozgniatane.
  • Pasta wyjdzie tylko z miękkiego awokado. Jeśli Twoje jest jeszcze niedojrzałe, to lepiej poczekaj z jej robieniem.
  • Papryczki jalapeno są dostępne marynowane w słoiczku. Ilość papryczek dodanych do pasty zależy od naszych indywidualnych preferencji.
  • Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć również zwykłych pomidorów. W takim przypadku pamiętaj pozbyć się środka, zostawiając sam miąższ.
  • Limonka jest nieodłącznym składnikiem guacamole. Nie zastępuj jej cytryną.

Na blogu nie brakuje również innych klasycznych past. Sprawdź koniecznie przepis na hummus, który jest najpopularniejszy i uwielbiany przez większość ludzi. Nie mniej smakowita jest pasta z bakłażana, czyli baba ghanoush. Tyle pyszności… Trzeba zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Pasty same się nie ukręcą!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na pastę z awokado
Awokado: 3 sztuki
Sok z limonki: 2 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Jalapeno: kilka plasterków
Świeża kolendra: do smaku
Sól: do smaku
Na salsę
Pomidorki koktajlowe: 200g
Czerwona cebula: 1/4 średniej
Czosnek: 2 ząbki
Jalapeno: kilka plasterków
Sok z limonki: 2 łyżki
Oliwa: 1 łyżka
Kumin: szczypta
Świeża kolendra: do smaku
Sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić pastę z awokado?

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ i umieść go w misce.

2
Gotowe

Rozgnieć awokado widelcem na pastę, dodaj sok z limonki, posiekany czosnek, posiekaną papryczkę jalapeno oraz posiekaną kolendrą. Dopraw solą i smaku.

3
Gotowe

Jak zrobić salsę pomidorową?

Pomidorki koktajlowe pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski. Cebulę, czosnek oraz jalapeno bardzo drobno posiekaj i dodaj do miski.

4
Gotowe

Wlej sok z limonki, oliwę, wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Cynamonki dyniowe - cynamonki z dynią
previous
Cynamonki dyniowe
Drożdżowe racuchy z jabłkami - przepis na wegańskie racuchy z jabłkami
next
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Cynamonki dyniowe - cynamonki z dynią
previous
Cynamonki dyniowe
Drożdżowe racuchy z jabłkami - przepis na wegańskie racuchy z jabłkami
next
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x