poniedziałek, 31 października 2022

Pstrąg tęczowy sojowy z pure ziemniaczanym ze szpinakiem

Danie które dziś mam na talerzu to majstersztyk.
Pstrąg tak przyrządzony jest soczysty i pachnący a kremowe pure z dodatkiem szpinaku idealnie tutaj pasuje.
Popróbujcie smaku.
Pstrąg z pure z ziemniaków.
Składniki:
Pure:
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 125 g mozzarelli
Dodatkowo:
  • 480 g fileta z pstrąga tęczowego ze skórą
  • oliwa do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie pure:
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Podsmażyłam na oliwie posiekany czosnek i dodałam liście szpinaku, posoliłam i smażyłam tyle aby szpinak zmiękł.
  • Obrałam ziemniaki i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i od razu utłukłam.
  • Dodałam masło i ugniotłam na pure.
  • Teraz dodałam usmażony szpinak i startą na tarce mozzarellę i przemieszałam widelcem, oprószyłam pieprzem.
Przygotowanie pstrąga:
  • Na talerz wylałam sos sojowy i stroną bez skóry ułożyłam na nim filet rybny, zostawiłam na 10 minut.
  • Potem smażyłam na oliwie zaczynając od strony skóry po 2 minuty z każdej strony.
  • Podałam rybę na pure z ziemniaków.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger